Du behöver
- 1 knippa sparris, 250 g
- 5–7 dl varm buljong
- (vatten och tärning av grönsaks- eller kycklingbuljong)
- 1 gul lök
- 1 1/2 msk olivolja
- 2 dl avorioris
- 1 dl torrt vitt vin (kan ersättas med buljong)
- salt och svartpeppar
- 16 räkor
- dill och parmesanost
Gör så här
1
Skölj och knäck sparrisstjälkarna enligt nedan. Lägg träiga ändarna i en kastrull, häll på vatten och lägg i
2
buljongtärning. Koka upp och håll sedan buljongen varm. Sparrisbitarna ger smak åt buljongen och ska inte
3
användas sedan.
4
Skala och hacka löken, fräs den blank i olja i en kastrull, tillsätt riset och fräs en minut. Häll i vin (eller buljong) och låt det koka in. Tillsätt 3 deciliter av buljongen. Sänk värmen och späd med resten av buljongen (eller så mycket som behövs) till en krämig risotto, total tid cirka 15 minuter. Vid sista buljongtillsättningen rörs också bitskurna sparrisstjälkar ner.
5
Smaka av med salt och peppar. Rör ner skalade räkor, garnera med dill och ostflagor.