Du behöver

  • 2 färska torskfiléer, 350‹400 g eller fryst fiskblock
  • 2 msk örtkryddor provencale
  • 1/2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 påse (à 600 g) frysta potatistärningar
  • 4 msk gräddfil
  • gräslök

Gör så här

1
1. Torka av fiskfiléerna. Skär bort ben (fiskblocket halvtinas, skärs i 4 skivor på snedden och säras lite). Klappa örter över ytorna. Lägg filéerna på vattenfuktat mikrotåligt fat. Täck med plast, inte helt tätt.

2
2. Mikra med styrka 500 Watt i 4 minuter. Låt stå övertäckt 3 minuter. Salta. Lägg upp på tallrik.

3
Filéerna kan ångas 5-7 minuter under lock med en bottenskyla vatten i stekpanna om man inte har mikrougn.

4
3. Koka potatistärningarna i lättsaltat vatten 5 minuter. Sila av vattnet, lägg upp tärningarna på fisktallrikarna. Ringla gräddfil över potatisen och strö på gräslök.

5
4. Serveras med råkost av 2 rivna morötter och 1 rivet äpple.

6
Mellan tjocka och tunna delen av fiskfilén finns en rad med ben. Snitta bort denna rad, som löper längs med drygt halva filén, och filén blir benfri. Proceduren kallas att byxa filén.


Kommentar:
I frysdisken finns frysta örter i små paket om cirka 30 gram. Bra att köpa hem om man har långt till butiken med färska örter.