Du behöver
- 2 st ankbröst tillsammans ca 500 g
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar malen
- 2 dl balsamvinäger
- 1 msk honung
- 1 prt espressopulver instant
- 2 st äpplen fasta svenska
- 1 pkt bacon
- smör att steka i
Gör så här
1
Torka av ankbrösten med papper, snitta skinnsidan ner till köttet 3–4 gånger på varje bröst. Gnid köttet runt om med ingefära, salt och vitpeppar.
2
Koka ihop vinäger och honung med kaffepulvret några minuter. Pensla ankbrösten runt om med en matsked av blandningen. Koka ihop resten ytterligare, tills den blir lite simmig, och spara till servering.
3
Ta kärnhuset ur äpplena med en äppelpipa, dela de oskalade frukterna i vardera åtta klyftor. Klipp bacontraven mitt itu och vira varje äppelklyfta i en halv baconskiva.
4
Hetta upp en stekpanna, lägg i lite smör och låt det ta färg och tystna. Lägg i äppelklyftorna med baconskarven nedåt och stek till fin färg. Vänd och stek klyftornas andra sida. Ta upp på fat.
5
Stek ankbrösten till vacker gyllenbrynt yta runt om på ganska hög värme, tillsätt mera smör om så behövs. Ta upp och lägg i ugnsform.
6
Efterstek köttet i 175 grader varm ugn med termometer instucken på tjockaste stället. Ta ut när termometern visar 60 grader. Täck formen med folie och lägg ett par grytlappar på.