Du behöver

  • 1 knippa koriander
  • 400 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Till stekning:
  • 1 msk margarin eller smör
  • Potatis:
  • 8-10 potatisar, ca 800 g
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 burk (400 g) röda bönor

Gör så här

1
Börja med potatisen. Skala och skär potatisen i tunna klyftor. Blanda potatisen med sesamfrön, olja och salt på en bakpappersklädd plåt.

2
Tillaga mitt i ugnen i 250 grader, cirka 20 minuter. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda bönorna med potatisen och tilllaga ytterligare cirka 5 minuter.

3
Hacka koriandern. Blanda färsen med koriander, ägg, vatten, salt och peppar. Dela färsen i 12 bitar och forma till små järpar som läggs på vattensköljd skärbräda.

4
Hetta upp matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och har slutat skumma läggs järparna i och får steka runt om cirka 10 minuter.

5
Servera järparna med sesampotatisen, matyoghurt smaksatt med mango chutney och strimlad sallad.


Kommentar:
Koriander är även den en gammal medicinalväxt och man tror att den odlats i åtminstone 3 500 år. Den färska koriandern har kommit hit med den asiatiska matvågen.