Du behöver
- 1 knippa koriander
- 400 g köttfärs
- 1 ägg
- 1-2 msk vatten
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- Till stekning:
- 1 msk margarin eller smör
- Potatis:
- 8-10 potatisar, ca 800 g
- 2 msk sesamfrön
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 burk (400 g) röda bönor
Gör så här
1
Börja med potatisen. Skala och skär potatisen i tunna klyftor. Blanda potatisen med sesamfrön, olja och salt på en bakpappersklädd plåt.
2
Tillaga mitt i ugnen i 250 grader, cirka 20 minuter. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda bönorna med potatisen och tilllaga ytterligare cirka 5 minuter.
3
Hacka koriandern. Blanda färsen med koriander, ägg, vatten, salt och peppar. Dela färsen i 12 bitar och forma till små järpar som läggs på vattensköljd skärbräda.
4
Hetta upp matfettet i en stekpanna. När det är ljusgult och har slutat skumma läggs järparna i och får steka runt om cirka 10 minuter.
5
Servera järparna med sesampotatisen, matyoghurt smaksatt med mango chutney och strimlad sallad.
Koriander är även den en gammal medicinalväxt och man tror att den odlats i åtminstone 3 500 år. Den färska koriandern har kommit hit med den asiatiska matvågen.