Du behöver

  • 1 st vitkålshuvud medelstort
  • vatten
  • salt
  • ostsås
  • 3 dl mjölk
  • 1.5 msk majsstärkelse Maizena
  • 2.5 dl riven ost t ex prästost eller grevé
  • 2 krm paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar nymald

Att servera till

kokt potatis

rökt kalkonkött eller kalkon-pastrami

bröd ev

Gör så här

1
Börja med såsen. Blanda kall mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning.

2
Tillsätt osten och låt den smälta. Rör så att den inte fastnar i botten på kastrullen. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar.

3
Dela vitkålshuvudet och skär rejäla klyftor. Skär bort en bit av den grova rotstocken på varje klyfta, se bild.

4
Koka upp ett par deciliter lättsaltat vatten i en låg vid kastrull, till exempel en traktörpanna. Lägg ner kålen och koka den mjuk, men inte sladdrig, cirka 5 minuter. Låt den rinna av väl.

5
Servera direkt med såsen, rökt kalkon och eventuellt

6
potatis eller bröd. Välj glutenfritt bröd vid celiaki.