Du behöver
- 1 st vitkålshuvud medelstort
- vatten
- salt
- ostsås
- 3 dl mjölk
- 1.5 msk majsstärkelse Maizena
- 2.5 dl riven ost t ex prästost eller grevé
- 2 krm paprikapulver
- salt
- svartpeppar nymald
Att servera till
kokt potatis
rökt kalkonkött eller kalkon-pastrami
bröd ev
Gör så här
1
Börja med såsen. Blanda kall mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning.
2
Tillsätt osten och låt den smälta. Rör så att den inte fastnar i botten på kastrullen. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar.
3
Dela vitkålshuvudet och skär rejäla klyftor. Skär bort en bit av den grova rotstocken på varje klyfta, se bild.
4
Koka upp ett par deciliter lättsaltat vatten i en låg vid kastrull, till exempel en traktörpanna. Lägg ner kålen och koka den mjuk, men inte sladdrig, cirka 5 minuter. Låt den rinna av väl.
5
Servera direkt med såsen, rökt kalkon och eventuellt
6
potatis eller bröd. Välj glutenfritt bröd vid celiaki.