Du behöver

  • 500 g purjolök eller gröna lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 krm muskotnöt riven eller mald
  • klippt gräslök eller rädisor

Gör så här

1
Ansa lökarna, snitta purjon och skölj. Skala vitlöken och skär allt i bitar.

2
Smält smöret i en kastrull och fräs löken glansig utan att den tar färg. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills löken är mjuk, cirka 10 minuter.

3
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde, smaka av med muskot och salt.

4
Servera soppan i mugg, gärna med lite skummad mjölk över. Toppa med klippt gräslök eller hackade rädisor.


Kommentar:
I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.