Du behöver
- 500 g purjolök eller gröna lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 50 g smör
- 2 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 2 tärning grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde
- 0.5 krm muskotnöt riven eller mald
- klippt gräslök eller rädisor
Gör så här
1
Ansa lökarna, snitta purjon och skölj. Skala vitlöken och skär allt i bitar.
2
Smält smöret i en kastrull och fräs löken glansig utan att den tar färg. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills löken är mjuk, cirka 10 minuter.
3
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde, smaka av med muskot och salt.
4
Servera soppan i mugg, gärna med lite skummad mjölk över. Toppa med klippt gräslök eller hackade rädisor.
I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.