Du behöver

  • 0.5 kg fläskfärs
  • 1 msk salt
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk rosmarin torkad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk kryddpeppar malen
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 kg viltfärs eller nötfärs
  • 3 st krokfjälster väl sköljt

Gör så här

1
1. Blanda fläskfärsen med saltet, häll i grädden under omrörning, gärna i matberedare. Tillsätt all smaksättning samt viltfärsen. Gör ett kokprov. Gör en liten köttbulle av smeten och lägg den i sjudande vatten 1 minut. Smaka om det är bra konsistens och kryddning.

2
2. Fyll fjälstret med en spritspåse eller korvstoppare, se till att den inte är för hårt stoppad. Picka några hål på varje korv.

3
3. Knyt om med snöre i ändarna samt vid varje korvlängd. Koka upp saltat vatten, dra av och lägg i korvarna, låt stå cirka 15 minuter. Kontrollera gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Ta upp och kyl i kallt vatten.

4
4. Rök korvarna i 20 minuter i röklådan.


Kommentar:
Årets Kock, Andreas Hedlund, bjuder på ett julbord för 8 personer. Om korven säger han: Att göra korv är enkelt. Skaffa en röklåda om du inte redan har en så kan du göra denna goda korv, som blir ett mellanting mellan julkorv och rökt medvurst.