Du behöver

  • 300 g färsk/tinad strömmingsfilé
  • 1 citronklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 dl rågmjöl
  • 1/2 dl cornflakes
  • Gräslöksstuvning med morot och potatis:
  • 3 grova morötter
  • 5 potatisar
  • 5 dl mellanmjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 knippa gräslök

Gör så här

1
1. Gnid fiskarna inuti med citron. Strö lite av salt och peppar i varje strömming innan den viks ihop igen.

2
2. Smaksätt rågmjölet med resten av salt och peppar. Krossa flingorna lätt och blanda dem i mjölet.

3
3. Vänd strömmingarna i mjölblandningen och lägg dem på bakplåtspapper i ugnsform. Stek cirka 10 minuter i 250 grader varm ugn.

4
4. Servera en gräslöksdoftande stuvning med morot och potatis till.

5
Gräslöksstuvning:

6
1. Skala morötter och potatis, halvera på tvären och skär halvorna i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt rinna av väl.

7
2. Använd gärna samma kastrull (helst plastbelagd) till att koka upp 4,5 dl mjölk under omrörning. Dra kastrullen från plattan och rör ut mjölet i resten av mjölken.

8
3. Vispa ned mjölredningen i kokande mjölk, sänk värmen och låt sjuda 3 minuter på svag värme. Rör om ofta, i kastrullbottnen också. Blanda salt, peppar och socker i stuvningen. Skär gräslöken till korta bitar och blanda i dem, liksom morötter och potatis.