Du behöver
- 300 g färsk/tinad strömmingsfilé
- 1 citronklyfta
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1/2 dl rågmjöl
- 1/2 dl cornflakes
- Gräslöksstuvning med morot och potatis:
- 3 grova morötter
- 5 potatisar
- 5 dl mellanmjölk
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 1/2 tsk strösocker
- 1 knippa gräslök
Gör så här
1
1. Gnid fiskarna inuti med citron. Strö lite av salt och peppar i varje strömming innan den viks ihop igen.
2
2. Smaksätt rågmjölet med resten av salt och peppar. Krossa flingorna lätt och blanda dem i mjölet.
3
3. Vänd strömmingarna i mjölblandningen och lägg dem på bakplåtspapper i ugnsform. Stek cirka 10 minuter i 250 grader varm ugn.
4
4. Servera en gräslöksdoftande stuvning med morot och potatis till.
5
Gräslöksstuvning:
6
1. Skala morötter och potatis, halvera på tvären och skär halvorna i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt rinna av väl.
7
2. Använd gärna samma kastrull (helst plastbelagd) till att koka upp 4,5 dl mjölk under omrörning. Dra kastrullen från plattan och rör ut mjölet i resten av mjölken.
8
3. Vispa ned mjölredningen i kokande mjölk, sänk värmen och låt sjuda 3 minuter på svag värme. Rör om ofta, i kastrullbottnen också. Blanda salt, peppar och socker i stuvningen. Skär gräslöken till korta bitar och blanda i dem, liksom morötter och potatis.