Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 2 st majrova
  • 1 st palsternacka liten
  • 1 st blomkålshuvud (ca 600 g)
  • 3.5 msk matolja
  • 1.5 l grönsaksbuljong
  • salt eventuellt och peppar
  • 1 dl grädde

Lingon- och ostdip:

150 g fetaost

ca 1 dl av soppan (ovan)

2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl lingon frysta

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skala majrovorna och palsternackan och skär dem i bitar. Putsa blomkålshuvudet, skär bort stocken och dela den i buketter.

2
Fräs löken glansig i oljan, lägg i majrovorna, palsternackan och blomkålsbuketterna och stek några minuter under omrörning. Häll på buljongen. Koka upp och småkoka under lock tills grönsakerna är mjuka.

3
Ta upp grönsakerna med hålslev och kör i mixer eller matberedare till en puré. Häll tillbaka purén i soppan och smaka av med salt och peppar. Rör i lite grädde. Servera med lingon- och ostdippet till.

4
Lingondip: Kör ingredienserna till dippet i mixer eller matberedare. Servera en klick i sopptallriken tillsammans med några frysta lingon.


Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept från Nyckelviksskolan!