Du behöver
- 2 st gula lökar
- 2 st majrova
- 1 st palsternacka liten
- 1 st blomkålshuvud (ca 600 g)
- 3.5 msk matolja
- 1.5 l grönsaksbuljong
- salt eventuellt och peppar
- 1 dl grädde
Lingon- och ostdip:
150 g fetaost
ca 1 dl av soppan (ovan)
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl lingon frysta
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Skala majrovorna och palsternackan och skär dem i bitar. Putsa blomkålshuvudet, skär bort stocken och dela den i buketter.
2
Fräs löken glansig i oljan, lägg i majrovorna, palsternackan och blomkålsbuketterna och stek några minuter under omrörning. Häll på buljongen. Koka upp och småkoka under lock tills grönsakerna är mjuka.
3
Ta upp grönsakerna med hålslev och kör i mixer eller matberedare till en puré. Häll tillbaka purén i soppan och smaka av med salt och peppar. Rör i lite grädde. Servera med lingon- och ostdippet till.
4
Lingondip: Kör ingredienserna till dippet i mixer eller matberedare. Servera en klick i sopptallriken tillsammans med några frysta lingon.
Klicka på länkarna för fler recept från Nyckelviksskolan!