Du behöver

  • 1 kg potatis mjölig sort
  • vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 msk smör
  • mjölk ca 1 dl
  • 1 st ägg
  • salt ca 1 tsk
  • vitpeppar ca 1 krm nymalen

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten, det tar cirka 15 minuter innan de är färdiga. Häll av vattnet. Tryck sönder potatisen med en avstängd elvisp. Tillsätt matfettet och mjölk. Sätt på elvispen och vispa moset till jämn konsistens medan du tillsätter ett ägg och eventuellt mera mjölk. Moset ska vara så fast att det kan spritsas. Smaksätt med salt och peppar.

2
Spritsa rosor (var och en motsvarande cirka 1/2 dl mos) eller klicka bollar på plåt med bakplåtspapper. Vill du göra dem i god tid kan de vänta i kylen på gräddningen. Gratinera högt uppe i 250 grader varm ugn, 5-10 minuter. Servera genast.