Du behöver
- 650 g purjolök
- 1 citron
- 4 dl vispgrädde
- 200 g skivad rökt lax
- 450 g färsk laxfilé
- 3/4 tsk salt
- 2 msk olja
- 400 g bred bandpasta t.ex “Mafaldine”
- grovmalen svartpeppar
- 1 ask krasse
Gör så här
1
Putsa och skär det vita och ljusgröna på purjon i 1 cm tunna ringar. (Blir ca 350 g. Resten sparar du till annat.) Spola av dem i ett durkslag.
2
Skär citronskalet i mycket tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull och häll på grädden. Koka den till halva mängden.
3
Skär den rökta laxen i 1 cm breda strimlor. Men skär först bort det mörka köttet. (Det har ofta en tråkig bismak.)
4
Skär bort skinnet på laxfilén. (Ta också här bort det mörka köttpartiet.) Skär den i 1/2 cm breda strimlor. Lägg dem i en skål och pressa över 2 msk citronsaft. Strö på salt. Blanda om och låt stå en stund.
5
Koka upp ca 4 liter saltat vatten med olja i en stor kastrull. Koka pastan enligt angiven tid på förpackningen.
6
Lägg i purjoringarna när 4 minuter är kvar av koktiden.
7
Nu ska allt gå snabbt: Häll pastan med purjon i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Häll genast tillbaka pasta-purjon i den heta kastrullen. Lägg i de färska laxstrimlorna i pastan och rör om. I hettan ska den färska laxen bli “kokt”. Låt stå med lock på i 2 minuter.
8
Vänd i den rökta laxen och lägg upp på heta tallrikar. Häll över den hopkokta heta grädden. Låt var och en vrida över nymalen svartpeppar och klippa krasse över.
Att dricka till:
<LI>Ett smakrikt torrt vitt vin från Australien passar bra. T.ex. Oxford Landing, 16435, pris 69 kr.
Mineralvatten med citronskivor i är det alkoholfria alternativet.