Du behöver

  • 750 g palsternackor
  • 4 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör/margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl palsternacksspad
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 15%
  • salt, vitpeppar
  • strösocker
  • 1 msk färsk mejram eller 1 tsk smulad torkad
  • Att äta till:
  • kokt julskinka, färsk gurka

Gör så här

1
Skala palsternackorna, tärna och koka dem knappt mjuka i saltat vatten. Låt rinna av, men spara spadet.

2
Smält matfettet i en kastrull på ganska svag värme. Rör i mjölet och späd med spad och grädde under omrörning. Låt stuvningen koka upp och sjuda 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa socker.

3
Lägg i palsternackstärningarna och blanda försiktigt i mejram.

4
Låt allt bli hett.