Du behöver

  • 4 portioner tagliatelle, gärna färsk
  • vatten
  • salt
  • ca 300 g färsk karljohanssvamp (eller motsvarande mängd torkad)
  • 50 g smör
  • 2-3 msk finstrimlad slätbladig persilja
  • ca 25 g parmesanost i bit

Gör så här

1
Koka upp pastavatten, men lägg inte i pastan förrän allt annat är helt klart för servering.

2
Ansa färsk svamp, ta bort träig fot och rörlagret. Skär svampen i tunna skivor och dela dem i lagom munsbitar. Torkad svamp bör blötläggas i ljummet vatten ett par timmar.

3
Särskilt svårflirtade exemplar kanske till och med behöver kokas en kvart i blötläggningsvattnet för att mjukna. Ersätt eller blanda eventuellt karljohanssvampen med champinjoner, kantareller, eller andra favoriter. Låt rinna av ordentligt.

4
Fräs svampen på medelvärme i smöret tills det börjar dofta ljuvligt i köket. Blanda hastigt i persiljan. Riv osten fint.

5
Koka pastan al dente – lagom mjuk – och låt den rinna av. Blanda i svamp och persilja, lägg på serveringsfat och strö ost över.

6
Ett medelfylligt rödvin är utmärkt till.


Kommentar:
Den här mättande entrérätten har sitt ursprung i de skogiga bergstrakterna i italienska Bologna.