Du behöver

  • 200 g vit blockchoklad
    2 dl vispgrädde
    2 äggulor
    2 tsk florsocker
    Karamellig sås med anis, ca 1 1/2 dl:
    2 dl strösocker
    2 dl vatten
    2 dl vitt vin
    1 1/2 tsk anisfrö (eller 3-4 stjärnanis)
    1-1 1/2 tsk pressad citron

Gör så här

1
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrougn. Vispa grädden löst. Vispa ihop gulorna med florsockret och vänd ner i grädden. Rör i den smälta chokladen i gräddsmeten. Låt moussen stå i kylen några timmar, eller över natten.

2
Såsen: Blanda allt utom citron i en rätt liten, gärna plastbelagd kastrull. Koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Nu ska blandningen koka utan lock på ganska stark värme cirka 25 minuter, eller tills den blir simmig och lite tjockflytande. Sila bort anisfrön eller ta upp stjärnanis. Låt såsen kallna. Smaka av med pressad citron.

3
Forma moussen till kulor med två skedar och lägg upp. Eller – enklare – skeda upp den i coupeglas eller portionsformar. Häll lite karamellig sås runtom.


Kommentar:
Jordgubbssås är ett friskt alternativ till den karamelliga
såsen. Mixa djupfrysta, skivade och sockrade jordgubbar med
en aning vatten till sås.