Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 25 g torkad svamp torkad blandsvamp, karljohan, soppar och riskor
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 msk timjan
  • 1 l vetemjöl

Pensling:

olivolja
gourmetsalt

Gör så här

1
Blanda vatten och svamp i en kastrull och värm till kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och låt vätskan svalna till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll det ljumma vattnet med svampen över jästen. Rör tills jästen är löst. Tillsätt olja, socker, salt och timjan.

2
Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj små plåtburkar eller keramikkrukor. (Burkarna får inte vara plastade på insidan. En bra burk att använda är skivade champinjoner, 184 g-storlek.)

3
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Fyll varje burk till hälften med deg. Pensla degen med olivolja och strö på salt. Låt dem jäsa i 15 minuter. Grädda dem i cirka 35 minuter.


Kommentar:
Om du använder färsk svamp så motsvarar 25 g torkad svamp 250 g färsk. Fräs i så fall den färska skivade svampen i lite smör några minuter innan den blandas med degvätskan.