Du behöver

  • 4 st kycklingfil
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 st gul lök klyfta
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk svartpepparkorn

Tonnato/tonfisksås:

1 st tonfisk burk i vatten
1 st sardeller (56 g)
2 msk olivolja
2 msk majonnäs
3 msk kapris grovhackad
2 msk rödlök finhackad
1.5 msk pressad citron
1.5 krm svartpeppar nymald
1/2-1 dl hönsbuljong

Gör så här

1
Tina djupfrysta filéer. Koka upp vatten med buljongtärning, lök, salt och kryddor. Sänk värmen, lägg i filéerna och sjud dem sakta på svag värme 15-20 minuter eller tills de vitnat rakt igenom.

2
Låt dem svalna i sin buljong – med kastrullen nedsänkt i kallt vatten.

3

4
Såsen: Mosa/gaffla ihop eller kör avrunnen tonfisk och avrunna sardeller med olivolja i matberedare eller mixer. Rör för hand i övriga ingredienser och späd till sist matskedsvis med den kalla buljongen till krämig konsistens. Smaka av noga. Mer pressad citron, svartpeppar eller annat?

5

6
Skär filéerna i skivor, häll såsen över, strö på extra kapris och låt det hela stå kallt någon timme. Servera rätten kyld med citron, lätt kokta sockerärter och skivade tomater med finhackad rödlök. Samt bröd att bryta till.