Du behöver

Botten:

1 dl sötmandel (eller nötter)
200 g margarin eller smör
1 dl strösocker
1 st ägg
4 dl vetemjöl

Spritsad kant:

150 g mandelmassa + äggvita

Mazarinfyllning:

75 st margarin eller smör
200 g mandelmassa
2 st ägg
4 msk vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2.5 dl vaniljkräm sjuden, från pulver

Att garnera med:

2.5 st kiwifrukter
0.5 l jordgubbar färska
4.5 msk röd vinbärsgelé
vatten ca 2 msk

Gör så här

1
Skålla och skala mandeln. Torka den i hushållspapper så att den blir lättare att mala. Mal mandel eller nötter i mandelkvarn, inte i matberedare eller mixer, som finfördelar så effektivt att fettet i mandel/nötter frigörs. Det ger degen fel konsistens.

2
Rör fett och socker till en mjuk, smidig smet. Tillsätt mald mandel eller malda nötter, ägg och vetemjöl. Arbeta ihop till en jämn deg och låt den vila kallt någon timme.

3
Spritsad kant: Riv mandelmassan grovt och blanda med (lite) äggvita till lagom spritskonsistens.

4
Mazarinfyllning: Rör matfettet mjukt. Tillsätt riven mandelmassa, ägg och vetemjöl blandat med bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.

5
Vaniljkräm: Blanda ihop och sjud vaniljkräm enligt anvisning på paketet. Låt krämen svalna.

6
Sätt ugnen på 200 grader.

7
Kavla ut bottendegen till en rundel på plåt med bakplåtspapper. Rundeln ska vara 6-7 mm tjock och cirka 30 cm i diameter. Halvgrädda bottnen, cirka 15 minuter. Låt den svalna lite.

8
Spritsa en mandelmassekant längst ut runt kanten på bottnen. Bred ut mazarinfyllningen innanför spritskanten, som nu fungerar som sarg för att fyllningen inte ska rinna över.

9
Grädda vidare cirka 15 minuter och låt svalna.

10
Bred på vaniljkrämen.

11
Lägg på en ring tunt skivad kiwi precis innanför den spritsade sargen. Lägg tunt skivade jordgubbar på taktegelvis innanför kiwiringen.

12
Smält geléet på svag värme och tillsätt hett vatten. Ös eller pensla jordgubbarna (inte kiwin) med smält gelé.