Du behöver

  • 6 dl solhavre
    1 dl havregryn
    2 msk olja
    1 msk honung
    50 g jäst
    2 tsk salt
    drygt 1 liter vetemjöl (gärna Special)

Gör så här

1
Koka upp hälften av solhavren och havregrynen. Låt koka till en tjock välling. Häll i resten av solhavren, oljan och honungen. Låt svalna till fingervärme (37 grader).

2
Smula jästen i en degbunke. Vispa ut den med degvätskan. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta alltsammans till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek.

3
Dela den lätt knådade degen i två delar och lägg i två smorda formar (1 1/2-liters). Låt jäsa till dubbel storlek.

4
Grädda i 225 graders ugnsvärme cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

5
Ett bröd som passar utmärkt att rosta.


Kommentar:
Solhavre kan ersätta mjölk i matlagningen, som dryck och som tillbehör till gröten. Bra för laktosintoleranta.
Solhavre består av vatten, havre, rapsolja och en aning salt. Fetthalten är 1 1/2 procent.
Solhavren behöver vispas före användandet, eftersom delar av ingredienserna sjunker till botten.
Solhavre återfinns antingen i mjölkdisken eller dess närhet. Den kan lagras utanför kylskåpet. Först när förpackningen öppnats behöver innehållet kylskåpskyla. Öppnad förpackning håller sig nästan en hel vecka.