Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 1.5 dl grötris
  • 50 g smör
  • 0.5 tsk salt
  • 2 st kanelstänger
  • 1 st vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 6 st citron skalen
  • 7 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • kanel malen

Gör så här

Koka vatten, ris, smör, salt och kanel under lock i 10 minuter. Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstången och kornen, socker och 5 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången och kanelbitarna. Vispa samman citronskal, äggulor och mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud tills den tjocknar. Häll upp riset på ett fat och låt det svalna. Garnera med malen kanel.


Kommentar:
Portugisisk riskräm, en typisk dessert. Avnjuts som den är, men kan också serveras med apelsinklyftor.
Mat med portugisisk touch, inspirerad av Teresa Mateus Lundahl, uppvuxen i Portugal och kvinnan bakom succékeramiken Mateus Stock i Stockholm.