Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 2 citroner, välmogna
  • 1 1/2 kg vinteräpplen
  • 12 dl strösocker
  • 2 dl grovhackade valnötskärnor
  • 2 dl korinter

Gör så här

1
Mät upp vattnet i en vid kastrull. Borsta citronerna rena och skala en av dem. Pressa saften ur båda och häll i kastrullen. Skär skalet i nålfina strimlor.

2

3
Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar. Lägg ner dem vartefter i kastrullen. Koka dem mjuka och mosa sönder mot kastrullkanten med en träsked. Det kan vara några hela bitar kvar.

4

5
Rör ner sockret, lite i sänder, samt citronskalet. Koka 10 minuter. Rör då och då. Fruktmassan ska flocka sig från skeden. Om den är lösrinnande kan det behövas lite längre koktid, eller tillsats av pektin.

6

7
Tillsätt valnötskärnor och korinter. Koka upp marmeladen igen, men undvik att röra för mycket.

8
Häll upp marmeladen på varma väldiskade burkar. Fyll ända upp och sätt på locken.


Kommentar:
Marmeladen ger drygt en liter. Äpplena ska helst vara av en smakrik sort och inte för mogna. Gravensteiner ger en utsökt smak. Äppelmarmeladen ligger i burken längst till vänster på bilden.