Maria Grund skriver om död och mörker: ”När jag skriver är jag fri och glad”

Att det är roligt att ­försörja sig på mord, död och annat elände, det kan vara rätt svårt att ­förstå. Men för deckarförfattaren ­Maria Grund är det inte konstigt alls. "Det kanske låter märkligt, men jag känner en stor glädje när jag ­skriver och det är ett sätt för mig att må bra".

Maria Grund bor med sin familj vid kusten på sydvästra Gotland och lever det liv hon med tacksamhet beskriver som kärleksfullt, harmoniskt och efterlängtat.

Karriären som författare har gått från succé redan vid debuten, till utlandslanseringar och många entusiastiska läsare – med andra ord rena drömmen för alla som vill leva på sitt skrivande.

Det här är Maria Grund

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Martin, marknadschef på Länsförsäkringar på Gotland, tvillingarna Emma och Sebastian, 6, irländska varghunden River (”min kompis, ligger intill mig när jag skriver”).
Bor: Gotland, i Eksta och Hemse socknar.
Yrke: Författare.
Aktuell: Tredje kriminalromanen ”Nattflygaren”, utkommer i höst. Hon deltar även på Icakurirens kulturkryssning 12-13 november.

I höst är Maria Grund aktuell med sin tredje bok, ”Nattflygaren”, som inte heller den verkar vara feelgood, och därmed precis det som läsarna gillar: ”fängslande, råstarkt, överraskande” är några av betygen på hennes kriminalromaner.

Men även om det mesta ­verkar vara njutbart i hennes författarliv, finns det ändå ett moment som utvecklats till ren vånda:

– Efterarbetet, att ­redigera texten, är plågsamt till hundra procent! säger Maria Grund och fortsätter:

– När jag skriver är jag fri och glad. Men trots att jag vet att boken är bra blir det ändå stressigt under redigeringen, eftersom jag är extremt självkritisk. Sen, när det är dags att släppa taget, då blir det nervöst igen. Men när jag sitter och skriver, då är det bara roligt.

Maria med kompisen River.

”Nattflygaren” är den första delen i ny serie, där Maria Grunds återkommande huvudperson Sanna Berling är på väg in i karriären som polis. Året är 1986, mordet på statsminister Olof Palme ­dominerar och det som verkar vara ett rutinärende dumpas på Sanna Berling. Ett isolerat, nedlagt sjukhus på den småländska slätten spelar stor roll, liksom fåglar.

– En av mina huvudkaraktärer kommer från Portugal och har lärt sig svenska genom en gammal fågelbok. Genom bokens beskrivningar av olika fåglar tolkar hon människorna hon möter.

En nyhet i ”Nattflygaren” är att Maria Grund flyttat berättelsen till fastlandet, från det anonyma landskap som präglat hennes första böcker och i allra högsta grad påminner om Gotland.

Flyttade till Gotland

Just Gotland har länge funnits med i Maria Grunds liv. Hon har släktanknytning, varit trogen sommargotlänning och har tidigare veckopendlat från Stockholm tillsammans med maken Martin. Att flytta permanent till Östersjöns största ö gick över förväntan och att en omtyckt författare håller till i trakten verkar vara uppskattat bland sockenborna:

– När mina grannar hörde att jag höll på med min första bok kom en av dem förbi på cykel och lämnade över en nyckel till en stuga, som jag fick låna – fantastiskt! säger Maria Grund, och beskriver hur hon satt i det öppna landskapet bland betande lamm och med utsikt mot stranden genom ett litet fönster.

Marias bästa Gotlandstips

  •  Petes museigård Hablingbo socken. ”Ljuvligt vacker gård från 1800-talets första hälft, en sagolik miljö med havsutsikt.”
  • Ala gård ”Min syster Anna Granger och hennes man Andrew driver den här härliga gården med fantastisk blomsterodling, mat, fika och fina saker.”
  • Djupvik hotell ”Djupvik är vårt ställe vid Ekstakusten, här firar vi bokhändelser eller bara njuter av ett glas rosé på terrassen. Utsikten över fiskeläget och Karlsöarna är oslagbart vacker”.

Nu har hon flyttat hem datorn och anpassar jobbet efter familjelivet.

– När jag började skriva på min första bok ”Dödssynden” var det viktigt att det var tyst. Nu har jag lärt mig att skriva med ljud omkring mig och dörren till mitt arbetsrum står alltid öppen, det hjälper mot det dåliga samvetet som förälder…

Årets debut 2020

Maria Grund bokdebuterade sent, som 45-åring, men har en gedigen bakgrund som frilansande skribent och manusförfattare, främst inom film- och mediebranschen.

Att hon har förmåga att skapa effektiva och engagerande historier märktes på genomslaget för ”Dödssynden”, som Svenska Deckarakademin utsåg till Årets debut år 2020. Att det skulle gå så här bra redan från allra första början, det hade hon inte räknat med.

– Jag visste mycket väl att det är svårt att bli utgiven. Men jag tänkte att jag i alla fall skulle skriva färdigt mitt första bokmanus och skicka in det till några förlag, säger Maria Grund, som inte möttes av den tystnad hon förberett sig på:

– Jag har haft en väldig tur. Redan efter tre dagar fick jag det första av flera erbjudanden. Att ha fått bli författare ser jag som ett mirakel och det känns som att jag har vunnit på lotto.

Även om livet och ­vardagen på den gotländska landsbygden är som hon vill ha det, kan det då och då ändå bli lite ­ensamt.

– Jag känner inget behov av att synas, men jag älskar att möta mina läsare och kan sakna att hänga med kollegorna. Vi svenska författare i spänningsgenren har en fin gemenskap, alla är väldigt generösa.

Ingen konkurrens eller rädsla för att andra ska lyckas mycket bättre?

– Nej, faktiskt inte. Vi hjälps åt och alla hejar på varandra. Spänningsförfattare är nog några av de varmaste och mest omtänksamma människor som finns.


LÄS ÄVEN: Träffa Maria Grund på vår Kulturkryssning i höst


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top