Årets julklapp 2018: Det återvunna plagget

Ifjol elcykeln. 2018 är det återvunna plagget Årets julklapp.

Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut presenterat Årets Julklapp och då handlade det om bakmaskinen. Tio år senare var det dataspelet, 2008 blev det en upplevelse och ifjol elcykeln.
Tisdagen 20 november var det dags för Årets julklapp 2018 att presenteras och det blev alltså det återvunna plagget.

Så här lyder motiveringen:

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. 

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

Årets julklapp 2018: Det återvunna plagget

HUI Research skriver i ett pressmeddelande att ett eller flera av följande kriterier ska uppfyllas för att en produkt ska vara aktuell för att bli utsedd till Årets julklapp:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.
• Produkten ska representera den tid vi lever i.

Sedan 2011 samlar Nordiska museet in alla produkter som utsetts till Årets julklapp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top