Din guide till det kungliga bröllopet

Äntligen är det dags. Nu ska kronprinsessan få sin prins. Här är allt du behöver veta inför Victorias och Daniels stora dag.Se bröllopskortegens väg genom StockholmLäs om tre lyckade äktenskap

Tv-tider

Har du inte fått någon inbjudan till det kungliga bröllopet? Lugn, du kan följa hela kalaset från tv-soffan.
Bröllopsdagen, lördagen den 19/6, sänder SVT hela dagen från morgon till sen kväll och allt direktsänds på webben, www.svt.se.
Linda Nyberg och John Chrispinsson kommenterar SVT:s sänding. På TV 4 är det hovexperten Elisabeth Tarras-Wahlberg som kommenterar.

Hållpunkter:
09:00–13:00 ”Gomorron Sverige” sänds från Strömkajen, SVT 1.
13:00–01:00 Det kungliga bröllopet sänds, SVT 1.
15:30 Vigsel i Storkyrkan.
16:30 Kortegen utgår från Slottsbacken.
17:05 Färden går vidare med båt från Djurgården tillbaka till slottet.

Din guide till det kungliga bröllopet
SVT:s programledartrio, Kristian Luuk, Ebba von Sydow och Mark Levengood. Foto: Mårten Levin/SVT

Nu blir sagan verklighet. Kronprinsessan Victoria får sin gymtränare och står brud inför hela svenska folket. Bröllopet engagerar och inspirerar. Och oavsett vad man tycker om statsskicket är bröllopet en historisk händelse. Festen pågår i dagarna tre och höjdpunkten är såklart lördagens vigsel.

Här ska de vigas
Storkyrkan har preppats och fixats för miljoner inför vigseln. Under vintern har kyrkan genomgått en omfattande renovering. Här ingick kungen och Silvia äktenskap 1976 och på Victorias begäran ska pappa kungen föra fram henne till altaret – trots högljudda protester. Paret vigs av ärkebiskopen Anders Wejryd. Datumet är även detsamma som Victorias föräldrar valde. Efter bröllopet kommer Daniel att tituleras Hans Kungliga Höghet prins Daniel. Han blir även Hertig av Västergötland. 1 100 personer har bjudits in till det kungliga bröllopet. Vigseln äger rum 15.30.

Här går kortegen
Efter vigseln färdas brudparet i kortege genom centrala Stockholm. Färden går från Slottsbacken till Skeppsbron och över Norrbro till Gustav Adolfs torg och kommer sedan att passera Hamngatan, Sveavägen och Kungsgatan till Stureplan. Paret färdas vidare på Birger Jarlsgatan, förbi Dramaten och Strandvägen till Djurgården. Därifrån transporteras brudparet med kungaslupen Vasaorden runt Skeppsholmen och Kastellholmen tillbaka till slottet. Kortegen väntas ta ungefär en timme. SVT har 67 kameror som följer kortegen genom Stockholm.
För dig som vill följa kortegen från första parkett rekommenderas området nedanför Dramaten. Här svänger kortegen in på Strandvägen från Birger Jarlsgatan efter en dryg kvart. Från Skeppsholmen och Kastellholmen har man bra uppsyn över båtfärden från Djurgården till slottet. Ett annat tips är att stå längs Katarinavägen.
Cirka 2 000 poliser är i tjänst på bröllopsdagen. Förberedelserna är rigorösa. En stab från Säpo, Rikskriminalpolisen och Stockholmspolisen har planerat kommenderingen i ett års tid. Allmänheten uppmanas att inte ta bil in till city, då delar av staden kommer att vara avspärrade på grund av kortegen. Av säkerhetsskäl vill man inte berätta vad säkerhetsarrangemangen kostar.

Här är de viktiga gästerna
Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov är inbjudna att delta i bröllopsfestligheterna liksom representanter från Sveriges maktelit. 400 gäster är bjudna till festen på Stockholms slott. Victorias kompisgäng från möhippan är självklart med på festen. Caroline Nilsson, tidigare Kreuger, är en av Victorias närmaste vänner. Det var hon som tillsammans med lillasyster Madeleine höll i trådarna för möhippan. Leonie Persson, gift med HM-chefen Karl-Johan Persson, Andrea Engsäll, Josephine Génetay och Caroline Dinkelspiel tillhör också den närmaste kompiskretsen.
Daniels vänner och bekanta utgör en mindre del av gästerna. Mest uppmärksammad är den inbjudan till en av hans gamla kolleger på gymmet, Håkan Kjellgren, som kom på villovägar till en helt annan Håkan Kjellgren.
Några få av de inbjudna har också valt att tacka nej. Vänsterpartiets Lars Ohly kommer inte att delta. Bröllopet bojkottas också av prins Charles och sönerna William och Harry. De väljer fotbolls-VM i Sydafrika i stället för Victorias bröllop.

Här ska de bo
Haga är Victorias och Daniels nya hem. Här föddes kungen och här växte han upp tillsammans med sina systrar. I en intervju med TV 4 uttryckte kronprinsessan sin önskan om vilket hem hon och Daniel Westling vill skapa på Haga.
– Ett kärleksfullt och vänligt hem. Ett välkomnande hem.
Haga har sedan 1964 fungerat som gästbostad för den svenska regeringen. Slottet återlämnades till brudparet 2009 som en bröllopspresent från regeringen för att ställas i ordning till kronprinsessparet som bostad efter vigseln.
På lysningsmottagningen överlämnades folkets gåva till kronprinsessparet. De 1 000 glasen är riksdagens och regeringens gemensamma present och ska användas i representationssammanhang. Glasservisen i tusen delar är formgiven av professor Erika Lagerbielke och är handtillverkad av Orrefors. Presenten är värd 300 000 kronor.

Här kan du gratulera
Om du vill skicka en personlig hälsning till brudparet finns det gratulationslistor på Kungliga slottet. Du kan även lyckönska paret digitalt på hovets hemsida. Ett urval av gratulationerna kommer att publiceras på deras webb.
För er som gästar huvudstaden för bröllopet och inte har något tak över huvudet: Lugn, det finns fortfarande hotellrum att få tag på. De specialchartrade bussar och tåg som har satts in till bröllopet har inte lockat så mycket folk som arrangörerna hoppats.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top