En resa med innehållsrika dagar till fots i grekiska övärlden bland olivlundar, förstenade träd, romersk akvedukt och medeltida byar. Vi börjar på ön Lesvos, där det odlas druvor som ger fina viner, men ön är mest känd för sin ouzo som både dricks och används i matlagning.
På grannön Chios växer skinos, ett ständigt grönt träd som producerar en kåda som ger likören masticha. Egeiska havet bjuder kristallklart vatten och på andra sidan Mytilinisundet anas Turkiet.
Lesvos och Chios 25 maj–1 juni eller 5–12 oktober 2025
Dag 1
Direktflyg till Lesvos, där buss väntar. Incheckning för två nätter på bekvämt hotell med pool. Molyvos är Lesvos viktigaste turistort med sin unika arkitektur, charmiga gränder och perfekt läge för att se solen gå ned i havet.
Vi ger oss ut på en kortare promenad i de kullerstensbelagda gränderna, beundrar den ottomanska arkitekturen och lär känna lite av stadens historia. Välkomstmiddag i den pittoreska hamnen.
Dag 2
Med buss beger vi oss upp i bergen vid Lesvos norra kust till byn Sykaminias med en slående utsikt över havet. Härifrån vandrar vi de tre
kilometerna till hamnbyn Skala Sykaminias. Här finns ett litet kapell på en klippa och vi äter lunch på en av hamnens tavernor. Den som vill kan promenera tillbaka till hotellet, 14 km på grusväg, med möjlighet till svalkande bad längs vägen. Annars går bussen tillbaka för en avkopplande eftermiddag.

Dag 3
Vi checkar ut och åker sydväst på ön, där vi ser en kargare miljö och en skog av förstenade träd som vuxit här för mer än 15 miljoner år sedan. Vi promenerar cirka 4 km till det naturhistoriska museet i kustbyn Sigri.
Efter en god lunch i en bergsby besöker vi ett vinkooperativ. Grundarna har passion för vin, men också målsättningen att finna sysselsättning för traktens yngre. Efter vinprovningen fortsätter vi mot huvudstaden Mytilini och gör en rundvandring innan vi tar färjan som efter knappt tre timmar lägger till vid ön Chios.
Dag 4
Vi lämnar Chios stad och beger oss mot den södra delen av ön där mastichaträdet växer. Förutom i likör används kådan som smaksättare i tuggummi och ingrediens i hud- eller tandkräm. Mastichabyarna är unika i sin arkitektur och vi besöker Pyrgi för att sedan vandra från Olympoi till Mesta. Vi återvänder till vårt hotell i Chios stad och du har egentid fram till vår gemensamma middag.

Dag 5
Dagen börjar med en busstur till det Unescoskyddade klostret Nea Moni med anor från 1100-talet, uppe i bergen. Klostret är känt för sina
mosaiker. Dagen fortsätter med en enkel men något längre vandring, från byn Volissos. Lön för mödan blir en lunch med meze (grekiska smårätter) och ett besök på en vingård.
På Chios finns lokala druvsorter men också ett vin där man tillsatt masticha. Vi smakar detta sötare vin.
Dag 6
Avfärd i ottan för retur med färja till Mytilini, frukosten intas ombord. Vi åker buss till landsbygden för en kort promenad till en av de två sektionerna av akvedukter som romarna byggde för snart två tusen år sedan. Vi äter lunch i bergsbyn Agiassos där vi också provsmakar lokalproducerade ostar. Vi checkar därefter in på vårt hotell i Plomari. Under eftermiddagen besöker vi ett av Greklands äldsta familjeföretag, Barbayannis. Där får vi lära oss om hur ouzo framställs och får så klart provsmaka.

Dag 7
Sydkusten är dramatisk och här ligger också en svårtillgänglig vik där ett litet kapell gömmer sig vid det kristallklara vattnet. Merparten av denna 8 km långa vandring är enkel, förutom stigen ner i och upp ur ravinen, som är smal och lite brantare. Kanske ett dopp på vägen? På kvällen blir det avskedsmiddag med ouzo som såväl ingrediens som dryck till maten.

Dag 8
Busstransfer till flygplatsen, ankomst Skandinavien på eftermiddagen.
Resefakta
Avresa: 25 maj eller 5 oktober 2025.
Hemresa: 1 juni 2025 eller 12 oktober 2025.
Pris: Från 21 900 kr per person i delat dubbelrum.
Allt detta ingår:
- Flyg från Stockholm till Mytilini på Lesvos t/r (avresa från Oslo eller Köpenhamn mot tillägg).
- Svensk färdledning.
- Alla transfers med egen buss och båt enligt resplanen.
- Del i dubbelrum på hotell av god standard.
- Halvpension (frukost samt lunch eller middag).
- 2 vinprovningar, smakprovning av ouzo och masticha.
- Alla inträden enligt program: Den förstenade skogen på Lesvos, Naturhistoriska museet i Sigri samt Nea Moni och Mastichamuseet på Chios.
- All dricks till guider, chaufförer och restauranger där måltiderna ingår.
- Investering i klimatpositiva projekt, se Varldensresor.se
Detta ingår inte:
- Enkelrumstillägg: 1 400 kr
- Måltider som ej nämns ovan, dryck.
Bra att veta:
Vi promenerar fyra kortare strövtåg 3–5 kilometer och två längre vandringar cirka 8 km. Områdena är kuperade och tre av vandringarna har höjdskillnad på 200–300 meter. Vi går på stigar, anlagda stenpromenader och lågt trafikerad grusväg.
Observera att ojämnt underlag förekommer och vandringssko med bra grepp rekommenderas.
Boka så här: Ring Världens resor på 08-669 55 25 eller mejla info@varldensresor.se
Vid bokning får du övriga resevillkor. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, och tidtabellsförändringar utanför vår kontroll.
Ett samarbete mellan Världens resor och Hemmets Journal/Icakuriren