Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Anette Rudmalm i Kristinehamn och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4 små pajer, 15 cm i ­diameter:
  • Pajdeg:
  • 1 ½ dl havregryn
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk torkad röd chili
  • 20 g hackad färsk ­oregano
  • 1 ägg
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning:
  • 150 g förvällda kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 stor rödlök
  • 150 g färsk hackad grönkål
  • salt och peppar
  • 150 g äkta fetaost
  • flytande honung
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Servering:
  • grönsallad med balsamico
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda havregryn, vetemjöl, salt, chili och oregano. Rör i ägget och låt stå och dra en stund. Blanda i smöret och arbeta ihop till en deg.

2

Ta undan 260 g av degen till garnering och lägg i kylen. Klä formarna med resten av degen. Nagga bottnen och gör fina kanter med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.

3

Fyllning: Stek kantarellerna i smör. Lägg i grönkål och hackad lök och fräs tills allt är mjukt. Krydda med salt och peppar.

4

Fördela fräset i formarna och strö över smulad fetaost. Ringla lite honung över.

5

Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde och häll över fyllningen. Ta ut resten av pajdegen och rulla längder som plattas till. Lägg dem som ett rutnät över pajerna.

6

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med en grönsallad med balsamico.