Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Carola Lindström i Åseda och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 75 g smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 1 grillad kyckling
  • 2 paprikor, i olika färger
  • 1 rödlök
  • 140 g bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 160 g babyspenat
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 150 g fetaost
  • 12 svarta oliver
  • 2 msk pinjenötter
  • Garnering:
  • basilika
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Kavla eller tryck ut degen och lägg i en form, 28 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 20 minuter.

3

Dela och kärna ur paprikorna. Skala och klyfta rödlöken tunt. Lägg paprikorna med kupade sidan upp på en plåt och baka i ugnen i 10 minuter. Lägg på löken och baka i 10 minuter till.

4

Låt svalna och dra bort skalet på paprikorna och dela dem i bitar. Sänk ugnsvärmen till 200°.

5

Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Skär baconet i små bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Stek bacon och vitlök tills baconet är knaprigt. Lägg i spenaten.

6

Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar. Lägg över fräset och kycklingköttet i pajformen. Lägg på de stekta grönsakerna

7

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Skär fetaosten i små bitar och strö över pajen tillsammans med oliver och pinjenötter. Grädda i 30–40 minuter tills äggstanningen stelnat. Garnera med basilika.