Du behöver

    10 bitar:
  • Botten:
  • 150 g smör
  • 50 g valnötter
  • 50 g hasselnötter
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • Glass:
  • 200 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 100 g mörk choklad
  • Kanderade nötter:
  • 1 ½ msk strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 g nötter, ex hasselnötter, valnötter
  • Kolasås:
  • 45 g ljust muscovado­socker
  • 2 msk socker
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Smält smöret. Hacka nötterna och blanda ner i smöret tillsammans med mjöl och florsocker och rör ihop till en smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och tryck ut smeten jämnt i formen. Grädda i 15 minuter. Låt kallna.

2

Glass: Smält den vita chokladen över vattenbad, rör ofta. Vispa grädden. Rör ner äggen i den smälta chokladen och vänd i grädden.

3

Hacka den mörka chokladen, vänd ner i smeten och häll smeten i formen med nötbottnen. Frys i minst 4 timmar.

4

Kanderade nötter: Smält socker och sirap i en stekpanna och låt småkoka ett par minuter. Lägg i nötterna, vänd runt så de blir täckta av karamellen och koka ihop tills sockret börjar bli brunt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.

5

Kolasås: Blanda allt socker, sirap och smör i en kastrull och koka ihop i 5 minuter. Tillsätt grädde och koka i 5 minuter till. Smaka av med vaniljsocker.

6

Ta fram glasstårtan 20 minuter innan servering, toppa med grovt hackade kanderade nötter och servera med varm kolasås.