Du behöver

    6-8 bufféportioner:
  • 2 msk olivolja
  • 1 benfri lammstek, ca 1 ½ kg eller två mindre
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 hela färska vitlökar
  • Örtpesto:
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk oregano
  • 1 ½ dl olivolja
  • 1 dl rostade mandlar
  • Servering:
  • kokta haricots verts
  • Ugn: 125°

Gör så här

1

Putsa köttet och bind upp med steksnöre.

2

Örtpesto: Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa samtliga ingredienser med mixerstav. Peston kan förberedas och förvaras i en burk med tillslutet lock i kylen.

3

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om, salta och peppra.

4

Ta av och låt svalna något. Gnid in köttet med 3 msk av peston.

5

Dela vitlökarna. Lägg steken i en bakpappersklädd långpanna. Lägg delade vitlöksklyftor runt om.

6

Tillaga strax under ugnens mitt i ca 1 ½ timme eller tills stekens innertemperatur är 67°.

7

Låt vila i ca 10 minuter. Skär upp i skivor.

8

Servering: Lägg upp köttet, haricots vertsen och vitlöken på ett stort fat. Servera med peston.