Du behöver

    4 portioner
  • 1 dl torkade belugalinser
  • 4 dl vatten
  • 1 stor sötpotatis, 500 g
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljong­tärningar
  • salt, peppar
  • 200 g grillost
  • 1 tsk rivet citronskal
  • färsk timjan
  • Brödtärningar
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk rapsolja
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Brödtärningar: Skär brödet i bitar och blanda med olja. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ­ugnen i ca 10 minuter.

2

Koka upp linserna i 4 dl vatten. Koka i ca 15 minuter tills de nästan är mjuka.

3

Skala och finhacka sötpotatis, morötter, lök, vitlök och selleri.Fräs morötter, all lök och selleri i smör i en gryta.

4

Lägg i potatisen, fräs tills allt börjar mjukna. Späd med vin, vatten och buljongtärningar. Koka i 15 minuter.

5

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

6

Skär grillosten i tärningar och stek i olja tills den fått fin färg.

7

Blanda grillost, brödtärningar, linser och citronskal och lägg i soppan. Toppa med timjan.