Janssons frestelse

Janssons frestelse är en riktig klassiker på julbordet. Här delar vår receptkreatör Kerstin med sig av sitt bästa recept. Godast blir den om får ordentligt med tid i ugnen.

Du behöver

    8 portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 + 2 msk smör
  • 8–10 potatisar
  • 1 burk ansjovis, 125 g
  • salt och peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl ströbröd
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala löken och skiva den tunt. Fräs den i smör. Tillsätt 2 msk vatten och koka den mjuk.

2

Skala och strimla ­potatisen. Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en smord form. ­Avsluta med potatis.

3

Salta och peppra lätt på potatisen. Häll på 1 msk ansjovisspad, 2 dl grädde och mjölk.

4

Baka mitt i ugnen i 30 ­minuter. Häll på resten av grädden. Strö på ströbröd och klicka på smör.

5

Baka klart i ca 40 ­minuter, tills ­potatisen är mjuk och fått fin färg.

Scroll to Top