Du behöver

    4 portioner
  • 200 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • salt, peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk fransk senap
  • 2 dl riven, smakrik ost
  • 1 tsk timjan
  • 500 g kassler
  • 100 g färskost med vitlök och örter
  • 2 tomater
  • Rödkålsslaw
  • 300 g rödkål
  • ½ äpple
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk senap
  • 3 msk majonnäs
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala och skiva morötter, palsternacka, potatis och lök. Varva allt i en form, krydda med salt och peppar mellan varven.

2

Rör ihop grädde, mjölk, senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över grönsakerna och baka i ugnen i 40 minuter.

3

Skiva kasslern och tomaterna. Lägg färskost och tomatskivor mellan kasslerbitarna. Lägg dem på gratängen.

4

Strö över resten av osten och gratinera i 20 minuter.

5

Rödkålsslaw: Finstrimla rödkålen. Skala och strimla äpplet fint. Blanda kål, äpple, vinäger, senap och majonnäs. Smaka av och servera till gratängen.