6-8 bitar

Du behöver

  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl siktat florsocker
  • 1 äggula

Chokladfyllning

100 g mjölkchoklad, i bitar
150 g mörk choklad med minst 55% kakaohalt
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
100 g smör, i bitar

Mascarponefrosting

2 ½ dl kall vispgrädde
150 g kall mascarpone
1 dl siktat florsocker
½ msk vaniljsocker

Topping

kakao
lingon

Ugn: 200°

Gör så här

1

Mixa smör, mjöl och florsocker till en smulig deg i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa till en slät deg. Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2

Tryck fast ett smort bakplåtspapper i botten på en smord pajform med avtagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen.

3

Grädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter eller tills bottnen fått gyllene färg på kanterna. Låt svalna

4

Chokladfyllning: Dela all choklad i mindre bitar. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad i en kastrull. Låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt salt, smör och mjölkchoklad. Rör om så att chokladen smälter.

5

Häll fyllningen i pajskalet och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

6

Mascarponefrosting: Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig frosting. Fördela i en tyll och spritsa små bollar på fyllningen över en del av pajen.

7

Topping: Sikta över kakao. Toppa med bär.