4 portioner
Du behöver
- 500 g oskalade räkor
 - rivet skal + saft av 1 lime
 - 2 msk finhackad dill
 - 2 msk rapsolja
 - ½ tsk salt
 - 1 krm svartpeppar
 - 100 g palsternackor
 - 50 g jordärtskockor
 - 50 g morötter
 - ½ gul lök
 - 1 vitlöksklyfta
 - 2 msk smör
 - 2 msk tomatpuré
 - 1 tsk torkad timjan
 - 1 tsk torkad rosmarin
 - 5 dl grönsaksbuljong
 - 3 dl vispgrädde
 - 1 dl torrt vitt vin
 - 200 g riven västerbottenost
 
Topping
80 g löjrom
 dillvippor
 rivet citronskal
Gör så här
Skala räkorna. Blanda limeskal, limesaft, dill, olja, salt och peppar. Vänd ner räkorna i marinaden.
Skala och finhacka samtliga rotfrukter, lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs allt blankt utan att det får färg med tomatpuré och kryddor.
Tillsätt buljong och koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och vin och sjud i 5 minuter.
Ta från plattan och mixa med stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och lägg på locket. Hit kan man förbereda.
Låt soppan koka upp. Vänd ner osten och rör om så att den smälter.
Fördela räkorna i djupa tallrikar och häll över soppan.
Topping: Toppa med löjrom, dill och citronrasp.











                            
                            
                            
                            
                            
                            
            
            







                            
                            
                            








                            
                            
        









                            
                            
                            






