8 bitar
Du behöver
- 150 g smör
- 150 g mörk choklad
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk salt
Jordnötsmaräng
3 äggvitor
1 ¼ dl strösocker
100 g jordnötssmör
Garnera med
jordnötter
Servera med
vispgrädde
Ugn: 175° (utan maräng), 200° (med maräng)
Gör så här
Smält samman smör och choklad i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en skål. Rör i kakao, mjöl och salt. Häll i smör- och chokladblandningen och blanda till en smet.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt vila.
Jordnötsmaräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Värm jordnötssmöret försiktigt i mikro ca 30 sekunder. Blanda ner lite slarvigt i marängen.
Bred marängen över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna.
Strö över jordnötter och servera med vispad grädde.