12 bitar

Du behöver

  • 250 g smör
  • 250 g mörk choklad
  • 3 dl kaffe nybryggt
  • 2 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • ½ dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr:

1,5 dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap
200 g mörk choklad

Garnering:

75 g vit choklad
physalis

Ugn: 150°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen i bitar och låt smälta under omrörning. Blanda i kaffet och häll allt i en stor skål.

2

Rör i äggen. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten.

3

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Låt kakan svalna.

4

Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills den smält.

5

Bred glasyren över kakan och låt den halvstelna. Smält den vita chokladen över vattenbad. Spritsa den ovanpå glasyren i ringar. Dra försiktigt med en tandpetare inifrån och ut så det ser ut som ett spindelnät. Låt glasyr och choklad stelna. Garnera med physalis.


Kommentar:
Utan “spindelnät” passar kakan finfint alla dagar på året!