Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 dl fiberhavregryn
- 4 msk helt linfrö
- 1 st ägg
- 2 msk rapsolja
- 1 msk honung
- 2 tsk salt
- 11 dl siktat dinkelmjöl ca
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
2
Tillsätt havregryn, linfrö, ägg, olja, honung, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 14 bitar och rulla till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka som mäter cirka 13 centimeter i diameter.
4
Ta eventuellt ut ett 4–5 centimeter stort hål i mitten. ”Hålet” kan gräddas som minibullar i cirka 5 minuter.
5
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Nagga dem med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
6
Grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler under duk.
De här bröden påminner om tekakor, men med havregryn i degen blir de fylligare i smaken.