Du behöver
- 1,25 dl mjölk
- 1 tsk torrjäst
- 1,5 krm salt
- 0,5 tsk flytande honung
- 1,5 msk vörtkrydda
- 1 dl fint rågmjöl
- 1,5 dl siktat dinkelmjöl
- vetekli till utbakningen
Ugn: 250°
Gör så här
1
Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, honung, vörtkrydda och rågmjöl. Arbeta in det siktade mjölet allt eftersom till en lagom konsistens. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
2
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 5 bitar. Rulla bitarna till bollar.
3
Strö kli på bordet och vänd bullarna däri. Kavla ut varje bulle till mycket tunna plattor som är ca 20 cm i diameter.
4
Skär varje platta i 6 remsor med en sporre eller pizzaskärare. Lägg över remsorna på plåtar med bakplåtspapper.
5
Grädda mitt i ugnen, 4–5 minuter. Låt kallna på galler och låt sticksen ligga kvar att stelna över natten.
Knäckesticks med julsmak som serveras med en dippkräm. För den som redan
har en julskinka hemma passar den förstås utmärkt att blanda i ostkrämen tillsammans med julsenap. Annars passar vilken kokt skinka som helst bra.