Du behöver
- 2 msk socker
- 0.5 dl vatten
- 2 st äggulor
- 1.5 dl lingonsylt med stjärnanis, se recept
- 1 msk konjak
- 2 msk glukos
- 2 dl vispgrädde
Topping:
1 dl lingonsylt
Servera med:
Mandelflarn se recept
Gör så här
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lyft kastrullen från värmen. Vispa äggulorna i en skål och häll i sockerlagen under kraftig vispning.
Häll tillbaka krämen i kastrullen och värm under omrörning på svag värme tills den blir tjock. Häll krämen i skålen och vispa tills den svalnat i kallt vattenbad. Blanda i lingonsylt, ev konjak och glukos.
Vispa grädden i en annan skål tills den blir tjock och blanda ner lingonblandningen. Häll blandningen i en avlång bakform, som rymmer ca 1 1/2 liter. Täck över med folie. Ställ in i frysen till följande dag eller minst 6 timmar.
Låt parfaiten stå 30 minuter i kylen innan serveringen. Doppa ev formen hastigt i hett vatten innan den stjälps upp på fat. Mixa lingonsylten och ringla över parfaiten. Servera med mandelflarn.
Det går bra att utesluta konjaken, men den ger en extra god smakbrytning.
Tips! Lägg en bit bakplåtspapper i formens botten, så lossar parfaiten lättare.