Pannbiff med lök och gräddsås

Klassiska pannbiffar toppas med smörstekt lök. Servera med kokt potatis, morötter och en läckert gräddig sås.

2 portioner

Du behöver

  • 2 msk ströbröd
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 1  liten gul lök
  • ½ ägg
  • 2 tsk kalvfond
  • 250 g nötfärs eller älgfärs
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk matfett

Stekt lök:

2 gula lökar
½ dl kokande vatten
1 tsk smör

Sås:

1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
salt och peppar

Servera med:

stekt lök
kokt potatis
kokta morötter

Gör så här

1
Låt ströbröd och grädde svälla i en bunke i 10 minuter. Skala, hacka och fräs löken i en stekpanna med matfett, tills den är mjuk. Lägg över i bunken. Tillsätt ägg, fond, färs, salt och peppar och blanda till en smidig smet.
2
Fukta händerna och forma färsen till 4 biffar. Lägg dem på ett fuktat smörpapper. Skär ett rutmönster i biffarna så att de inte bullar upp sig i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i en stekpanna med gyllenbrunt smör, ca 3 minuter per sida. Ta upp biffarna och håll dem varma under folie.
3
Stekt lök: Skala, skiva och lägg löken i stekpannan tillsammans med 1/2 dl kokande vatten. Låt vattnet koka bort under omrörning. Tillsätt smöret och låt löken ta färg.
4
Sås: Blanda vatten, grädde, fond och mjöl i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter under omrörning. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar. Servera biffarna med stekt lök, sås, kokt potatis och morötter.
Scroll to Top