Du behöver

  • 75 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma stött
  • 0.5 dl sirap vit
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 8 dl

Till utbakning:

1 tsk hjorthornssalt
0.5 dl vetemjöl

Till pensling:

1 st ägg uppvispat

Fyllning:

200 g mandelmassa riven
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Dekoration:

florsocker

Ugn: 225º

Det här behövs till ca 20 semlor:

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37º.

2
Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.

3
Tillsätt salt, kardemumma, sirap, ägg och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

4
Arbeta degen på bakbord i mjölet blandat med hjorthornssalt.

5
Dela degen i ca 20 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna två gånger med ägg och grädda dem mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

7
Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll hålet i bullarna med blandningen.

8
Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.


Kommentar:
Det går bra att frysa bullarna. Tina dem och fyll sedan enligt receptet.
Prova att servera hetvägg som dessert. Det innebär semlor tillsammans med varm mjölk och kanel.