Du behöver
- 2.5 dl kokande vatten
- 3 dl matvete
- 2 msk olja
- 5 dl Ljummet vatten
- 0.5 pkt jäst
- 1.5 tsk salt
- 12.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Det här behövs:
Gör så här
1
                Slå kokande vatten över matvetet i en bunke och låt stå en timme att svalna.
            
2
                Värm olja och 5 dl vatten till fingervärme (37°) och smula i 25 g jäst. Rör om så att jästen löser sig och häll blandningen över matvetet. Tillsätt salt och 10-11 dl vetemjöl.
            
3
                Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa i övertäckt bunke i 2 timmar.
            
4
                Strö på 2 dl vetemjöl och arbeta samman degen efter jäsningen. Skrapa ned degen på mjölat bord och dela den i 4 bitar. Rulla ut dem till längder, lagom långa till plåtens bredd, och lägg dem på papperstäckt plåt, sida vid sida.
            
5
                Skär varje längd i 7 bitar men skär inte riktigt igenom. Jäs brödet 15-20 minuter på plåten och grädda på mittfalsen i ugnen i 10-12 minuter.
            
6
                Låt brödet kallna i bakduk och frys in det som inte går åt direkt.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                             
                            
Matvete är en användbar produkt som kan användas som tillbehör i stället för potatis till kött eller fisk. Här har vi använt det i degen för att ge brödet större tuggmotstånd.