Stärk din hjärnhälsa – få ett bättre minne

Första kärleken, familjens födelsedagar och receptet på din favoriträtt. Minnet är bra till mycket, men visste du att du kan träna upp det och att vissa vitaminer är särskilt viktiga för hjärnans funktioner?

Vår livsstil och det vi äter påverkar vårt välmående, både psykiskt som fysiskt. Det gäller även hjärnans funktioner såsom inlärningsförmåga, fokus och inte minst minnet.

Träna upp minnet

Man brukar prata om två olika minnestyper – långtids- och korttidsminnet. Det förstnämnda har större kapacitet och lagrar bland annat händelser och fakta, och för att få information att fastna krävs upprepning och återupplevelse. Korttidsminnet å sin sida hanterar det du har i huvudet för stunden. Det kan tränas upp och det görs bäst när du koncentrerar dig på en uppgift med mycket information i huvudet samtidigt som exempelvis när du spelar memory, löser sudoku, eller använder huvudräkning.

I långtidsminnet lagras bland annat fakta men också händelser som skapat minnen för livet.

Din livsstil påverkar hjärnhälsan

När det kommer till minnet spelar hjärnhälsan en stor roll. Det finns flera faktorer som kan påverka det mentala välmåendet och hjärnans fysiska hälsa. Stress är till exempel något som påverkar oss negativt. När det kommer till hjärnan förhindrar stresshormonet kortisol den från att fungera normalt och påverkar minnet negativt. Lever vi med stress länge kan dessutom hippocampus, hjärnans minnescentrum, få svårt att skapa ett minne och äldre minnen kan bli svåra att komma ihåg.

Sömnen är också otroligt viktig, då det är under tiden vi sover som hjärnan sorterar information. Vill du minnas något speciellt kan det därför vara en idé att repetera det i huvudet innan du ska somna.

Och på tal om att repetera – man kan inte nog understryka den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan. När det kommer till hjärnan bidrar det bland annat till uppkomsten av nya nervceller, och hjälper oss hålla fokus bättre.

En fjärde sak som sägs påverka hjärnhälsan positivt är solen. Alltmer forskning tyder nämligen på att D-vitamin har betydelse för hjärnan. Så ta en promenad i vårsolen, och bjud gärna med en vän då social aktivitet också hjälper hjärnan att hålla igång.

7 livsmedel som är bra för hjärnan

  1. Fet fisk
  2. Nötter
  3. Avokado
  4. Ägg
  5. Rödbetor
  6. Blåbär
  7. Spenat
Ägg och avokado är två exempel på livsmedel som är bra för hjärnan.

Viktiga näringsämnen för minnet

Kosten är förstås också viktig för hjärnans funktioner. Med en hälsosam och varierad kost med mycket grönt kommer du en bra bit på vägen. Även fet fisk, nötter, spenat och blåbär är viktiga livsmedel då de bland annat innehåller antioxidanter, omega-3-fettsyror och B-vitaminer.

Den vitamin som brukar kallas hjärnans viktigaste är B12. Vitaminen behövs dels för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och för att de röda och vita blodkropparna ska utvecklas normalt. Den hjälper också immunförsvaret och bidrar till minskad trötthet och utmattning – alltså symptom som märkbart kan påverka din vardag.

Ökad risk för B12-brist

Då B-vitaminer inte kan skapas av kroppen är det viktigt att vi får i oss dem via maten, vilket ibland är lättare sagt än gjort.

Äter man en vegansk eller vegetarisk kost saknas ofta B12 då det endast finns naturligt i animaliska ingredienser. Även de över 65 år har ökad risk för B12-brist till följd av att det absorberas dåligt i kroppen eller en för ensidig kost eftersom aptiten kan minskas med åren. En tredje grupp som också har större risk för brist på B12 är typ 2-diabetiker som använder metaformin. Anledningen är att det försämrar upptaget av vitaminen från tarmen.

Om du inte får i dig tillräckligt med vitamin B12 i kosten kan det vara en god idé att komplettera med ett kosttillskott. Många väljer att köpa kosttillskott för att stärka hud, naglar och förbättra matsmältningen men glömmer av ett av våra kanske viktigaste organ – hjärnan.

Bethovers produkter innehåller vitaminer som bidrar till att främja just hjärnhälsan och därmed också minnet. Med Bethover B12 får du i dig ditt dagliga behov av den viktiga vitaminen.

Passa på att njuta av våren och sommaren nu – och skapa minnen för livet.

Få tillskott av B12 i god tablett

Bethover B12 är en liten och god tablett med smak av hallon som du med fördel suger på för att vitaminen ska tas upp bättre av kroppen. Den innehåller inga animaliska ingredienser och är både laktos-, mjölk-, gluten- och jästfri och passar därför alla.

Med en tablett om dagen täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12, som bidrar till nervsystemets normala funktion, normala psykologiska funktioner och att minska trötthet och utmattning.

Bethover har även fler produkter som innehåller B12 och andra vitaminer som är betydande för hjärnan.

Produkterna går att köpa på Apoteket AB, DOZ Apotek, Kronans Apotek, Apotea.se, Apotekhjärtat.se och Apohem.se

Just nu: Få 25% rabatt på Bethovers produkter på DOZ Apotek med koden “Bethover25“.*

Klicka här för att köpa Bethovers produkter.

Rabattkoden “Bethover25” gäller både online och i butik mellan den 1:a och 30:e april 2024. Koden gäller på ordinarie priser och går inte att kombinera med andra erbjudanden.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Om Bethover

Bethover är ett finskt varumärke och en del av Verman Sverige AB som har funnits i över 30 år. I deras sortiment på den svenska marknaden ingår Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Mind.

Läs mer på: www.bethover.se
E-post: info@verman.se
Telefon: 031-785 19 30

Läs även: Dags för hjärngympa – lös detta korsord och få rabatt på vitaminer för hjärnan

Scroll to Top