• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Magiska trädgårdar och Bauhausarkitektur – i tyska Sachsen-Anhalt

  I Sachsen-Anhalt, som ligger i centrala Tyskland, möter grönskande parker och vackra slott unik arkitektur och kända Bauhausbyggnader. För den som är det minsta trädgårds- eller arkitekturintresserad är detta ett resmål väl värt att planera in i kalendern!

  Magiska trädgårdar och Bauhausarkitektur – i tyska Sachsen-Anhalt
  En gondoltur i Garden Kingdom. Copyright: Kulturstiftung Dessau-Wörlitz

  Sachsen-Anhalt är en av Tysklands sexton förbundsländer, och ligger i centrala Tyskland. Delstatens huvudstad är Magdeburg, och Halle (Saale) och Dessau-Rosslau är andra kända storstäder.

  Det är smidigt att åka till delstaten från Sverige. Med tåget från Malmö tar det 9,5 timmar med byten i Köpenhamn, Hamburg och Wittenberge, och det går självklart även att flyga eller bila hit!

  Garden Dreams

  Garden Dreams är ett initiativ som omfattar 50 historiska parker och trädgårdar i Sachsen-Anhalt, som noga valts ut av experter bland över de 1000 listade parker i delstaten. Majoriteten av dem har sedan restaurerats utifrån historiska dokument för att efterlikna sitt ursprung, och över två miljoner människor besöker parkerna varje år. 

  En av höjdpunkterna i Garden Dreams är Dessau-Wörlitz Garden Kingdom. Det är ett unikt landskap som sedan 2000 är listat som ett av UNESCO:s världsarv. Det omnämndes bland annat av författaren Johann Wolfgang von Goethe så tidigt som på 1770-talet när han beskrev dess "oändliga skönhet", och när det valdes in som ett av UNESCO:s världsarv talade motiveringen sitt tydliga språk. "Trädgårdsriket Dessau-Wörlitz är ett enastående exempel på tillämpningen av de filosofiska principerna i upplysningens ålder på utformningen av ett landskap som integrerar konst, utbildning och ekonomi i en harmonisk helhet".

  Das Shlangenhaus (Ormhuset) i slottsträdgården i Dessau-Wörlitz. Copyright: Jürgen Blume

  I Dessau-Wörlitz Garden Kingdom får du inte missa landskapsparkerna i Wörlitz. Här kombineras trädgårdsdesign och arkitektur på ett harmoniskt sätt och parkerna, som inspirerats av England, symboliserar upplysningen i Tyskland. Sedan öppnandet har de varit fritt tillgängliga för alla, och i flera hundra år har besökare hittat hit för att njuta av de vackra omgivningarna. I år firas dessutom att Garden Kingdom både varit ett av UNESCO:s världsarv, och en del av nätverket Garden Dreams i Sachsen-Anhalt, i hela 20 år. 

  I Wörliz finns även Wörliz slott, som är den tidigaste klassicistiska slottsbyggnaden utanför England. Idag är det ett museum och en av de många sevärdheterna i parkerna.

  Läs mer om Dessau-Wörlitz Garden Kingdom här!

  Vackra Wörlitz slott. Copyright: Wittenberg Kultur e.V.

  Dessau – kontrasternas stad

  Dessau ligger två timmar söder om Berlin. I staden finns en varierad natur, såväl majestätiska byggnader som avantgardearkitektur, och här möter upplysningens filosofi teknisk uppfinningsrikedom. Förutom Dessau-Wörlitz Garden Kingdom finns här mycket annat att se och uppleva, som till exempel Bauhaus-byggnaderna och de många evenemang som årligen anordnas. Evenemangskalendern är alltid full med spännande teatrar, konserter, utställningar och kabaréer. I år öppnar dessutom Anhalt Picture Gallery, och då visas konstverk från några av historiens mest kända konstnärer upp på Georgium Palace.

  Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Dessau! 

  Kornhaus intill floden Elbe i Dessau. Copyright: Sebastian Kaps

  Bauhaus i Dessau

  Trots att Bauhaus grundades i Weimar år 1919 av Walter Gropius är det Dessau som är mest förknippad med skolan. Det var nämligen här den låg mellan 1925–1932 när Bauhaus hade sina absoluta glansdagar. Skolans nytänkande, djärva och funktionella design inspirerade snabbt såväl inredning som konst, men ändrade inte minst hela 1900-talets arkitektur i grunden.

  Under denna tid blomstrade Dessau och även om det gått ett sekel sedan skolan öppnades besöks staden fortfarande av konst- och arkitekturintresserade från hela världen. Här finns många ikoniska Bauhaus-byggnader som till exempel den magnifika skolbyggnaden som stod klar 1926, lärarbostäderna Meisterhäuser, Kornhaus och Konsumgebäude.

  Bauhaus Museum Dessau. Copyright: Michael Deutsch

  Sedan förra året, när Bauhaus firade 100-årsjubileum, finns här även Bauhaus Museum Dessau. I den magnifika museibyggnaden av glas kan du inte bara se delar av världens största Bauhaus-kollektioner, utan även själv experimentera med färger, former och olika material, testa på ett speciellt Bauhausspel och mycket mer. 

  Experimentera med färg och form på Bauhaus Museum Dessau. Copyright: Michael Deutsch

  Läs mer om Bauhaus i Dessau här! 

  Välkommen till Sachsen-Anhalt!

  Är du nyfiken på vad mer Sachsen-Anhalt har att erbjuda? Klicka här!  

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!