När blir solandet skadligt? Doktorn svarar

Att vistas i solen och fylla på D-vitaminförrådet är något vi i norr gärna ägnar oss åt. Men när blir solandet skadligt? Hemmets Journals doktor svarar.

Sommaren närmar sig med stormsteg, och med det kommer också solljuset. Men vad är ett hälsosamt solande egentligen? Hur länge behöver man vistas ute i solen för att fylla sitt dagliga behov av D-vitamin? Är det farligare att sola på våren än på sommaren eftersom man vant sig vid solen senare på året?

Minna

Hemmets Journals doktor svarar:

En mycket bra fråga! Solens strålar ger oss både värme och ljus samt aktiverar D-vitamin i huden, något som vi behöver fylla på under sommaren. Under vår, sommar och en bit in på hösten försöker vi här i norr få så mycket sol som möjligt, men det är viktigt att vistas i solen med försiktighet. Under våren är vår hud blekare och har lägre motståndskraft mot solljuset och därför är det extra viktigt att inte exponera huden för länge i direkt solljus, hur skönt det än kan vara.

Mina kollegor som träffar många patienter med hudproblem har mer än en gång uttryckt devisen att ingen ska sola. I det ligger det faktiskt mycket sanning.

Att ligga still i solen – och kanske till och med dåsa till – är potentiellt skadligt för huden eftersom den exponeras för länge utan att vi rör oss och har möjlighet att avbryta. Risken att bli bränd – och därmed få solskador – är klart ökad om vi ligger och ”pressar”.

Att vistas utomhus och röra sig under de soliga och ljusa timmarna är därför förståndigt. Smörj in dig med solskydd – och tänk på att du kan behöva applicera mer om du till exempel badar.

Glöm inte att kläder har en solskyddande effekt och använd gärna också hatt eller keps för att skydda hårbotten och panna från solen.

Kenneth

Fråga doktorn

Kenneth Ilvall är specialist i allmänmedicin på digitala vårdtjänsten Medicheck. Han svarar också på läsarnas frågor i Hemmets Journal.

När du skriver till honom är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga doktorn” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga doktorn, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Scroll to Top