Ge dig själv en bra start på dagen – och få starkare immunförsvar på köpet

Vinterbad och kalla duschar får oss att piggna till, bli gladare och få starkare immunförsvar. Iskallt vatten sätter dessutom fart på endorfinerna – vårt härliga må bra-hormon.

Därför ska du duscha kallt

Förra årets stora trend var vinterbad, som vissa modiga höll på med hela vintern. Detta medan vi andra tittade på och rös av obehag bara av tanken att stiga ner i iskallt vatten. Men det visar sig att kalla bad och duschar har hälsofördelar.

Det kalla vattnet sätter fart på ämnesomsättningen, vilket frigör vita blodkroppar som bekämpar angripande virus. Detta resulterar i bättre immunförsvar.

Kallt vatten får också kroppen att utsöndra endorfin, vilket sänker våra stressnivåer. Det kan också förbättra blodcirkulationen och syresättningen av blodet. Och bättre cirkulation kan bidra till sänkt blodtryck.

– När vi duschar kallt utsätter vi kroppen för en liten chock och den chocken gör att blodkärlen drar ihop sig, ökar blodcirkulationen och behåller värmen inne i kroppen. Fråga en vinterbadare om de fryser efter ett bad. Det gör de med största sannolikhet inte men däremot känner de sig ofta piggare än innan. En varm dusch däremot frigör hormonet oxytocin som ger dig lugn och välbefinnande och kan vara lämpligt inför natten, säger Malin Tivlin, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Finns det andra fördelar med kallt vatten, som färre rynkor och slätare hud? Nja, det är nog mest en myt, menar Malin Tivlin.

– Att porer drar ihop sig vid kallt vatten är en ytterst tillfällig effekt och en som inte varar mer än möjligen för stunden. Rynkor får vi alla förr eller senare men kallt vatten är inte ett sätt att få bort dem.

3 råd för frisk & fin hy

1. Rengör med ­ljummet vatten

– Ansiktet bör rengöras två gånger om dagen. Ett ljummet eller aningen varmare vatten är att ­föredra, säger Malin ­Tivlin. Din hud blir ­mjukare och därmed blir porerna lite öppnare och rengöringen mer effektiv än när när du använder iskallt vatten för då dras porerna ihop och ­smutsen blir svårare att få bort. Alldeles för varmt vatten i ansiktet kan vara påfrestande för kärlen och kan torka ut huden. Det är särskilt negativt för känslig hud och ­rosacea.

2. Återställ hudens pH

– Vanligt kranvatten ­ligger på runt pH 8 vilket är basiskt, vår hud har pH-värde 4,5–5,5 och är därför surare än vatten. När vi tillsätter vatten rubbar vi hudbarriären och huden blir utsatt för yttre påverkan som till exempel fria radikaler, avgaser och smuts. Då gäller det att återställa hudens pH och det gör du genom att tillföra ­anpassade produkter. Vilka produkter som är bra för just din hud får du veta genom ett besök hos en auktoriserad ­hudterapeut.

3. Tänk så här

– Drick minst två liter vatten om dagen, duscha i den ­temperatur som du ­finner behaglig och låt ansiktet få slippa det allra kallaste och varmaste vattnet.

Scroll to Top