• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anna om kristallsjukan: Yrseln försvann med en enkel övning!

  Anna Erixon var fullt frisk när en akut yrselattack fick hela rummet att snurra. Idag är hon fri från kristallsjukan med hjälp av en enkel övning – som bara tog några minuter.

  Anna om kristallsjukan: Yrseln försvann med en enkel övning!

  Det var en sommarmorgon i juli för tre år sedan. Anna Erixon semestercampade med husvagnen i Söderhamn, tillsammans med sin dåvarande sambo och sina tre tonårsdöttrar. Den här morgonen vaknade Anna tidigt vid fyratiden av en kraftig yrsel.

  – Allt snurrade med våldsam kraft, det kändes som om någon vände sängen upp och ner. Först blev jag livrädd för att det var något riktigt allvarligt, något i hjärnan, och sedan yrde jag upp och stöttade mig mot väggarna för att inte ramla, säger Anna.

  Resten av familjen sov medan Anna satt käpprakt upp i sängen med huvudet alldeles stilla. Trots värmen i husvagnen skakade hon chockad som ett asplöv. Som utbildad massör och zonterapeut med kunskap om kroppen, tänkte hon att yrseln kunde bero på att hon var spänd i axlar och nacke.

  – Jag tillbringade hela dagen med att massera nacken men så fort jag tippade huvudet uppåt och bakåt eller neråt, började allt snurra.

  Hon bestämde sig för att avvakta och efter något dygn började den värsta yrseln klinga av. Hon tänkte att hon var utmattad, efter ett stressigt år med ena dottern svårt sjuk och eget företag.

  – Det var en sån lättnad när yrseln försvann, jag är van vid att ha full kontroll och yrseln gjorde mig hjälplös, jag kunde inte ens damsuga utan att allt snurrade.

  För Anna var vardagen fylld till brädden hemma i den grå trävillan med blå knutar i centrala Burträsk. Och så i maj i fjol, 2014, slog yrseln till igen. Morgonen efter invigningen av hennes nya salong, vaknade hon återigen med den fruktansvärda känslan av att vara indragen i en karusell som snurrade i hög fart.

  – Jag satte mig upp och efter bara några sekunder stannade karusellen. Än en gång kopplade jag yrseln till min stela nacke, tänkte att jag jobbat så hårt med att få salongen i ordning i tid.

  Att ens gå utanför dörren var inte att tänka på. Anna fick hålla sig i väggarna för att ta sig fram.

  – Hela omgivningen gungade, jag försökte följa med sambon på en kort promenad med hunden, men fick gå hem igen.

   

  Kunde knappt gå
  Till och från under hela sommaren drogs Anna med en ständig yrsel och försökte hela tiden undvika att titta upp och titta ner. Balansen blev också sämre.

  – Jag hade svårt att vada ut i vattnet och bada, trots värmen, eftersom de små vågorna gjorde mig ostadig.

  Efter att oroligt ha googlat på symtomen förstod hon att det kunde vara kristallsjukan och hon sökte hjälp hos vårdcentralen. Och mycket riktigt, efter ett besök hos en sjukgymnast fick hon diagnosen. Partiklarna i örat hade troligen hamnat på fel plats. En vridmanöver skulle få dem att rulla tillbaka. Men repositionsbehandlingen, Epley´s manöver, hjälpte inte. Tvärtom gjorde den henne bara ännu mer yr.

  – Allt gungade mer än tidigare, men nu började det snurra vertikalt istället. Jag som precis hade kunnat börja gå hjälpligt fick hjälp av min sambo ut till bilen. Jag var jättebesviken och rädd, tänk om jag aldrig skulle bli bra.

  Att övningsprogrammet med vridningar på huvudet i olika lägen inte hjälpte Anna, tror hon berodde på att sjukgymnasten var oerfaren. En annan förklaring är att det finns upp till sex olika varianter av kristallsjukan, och alla måste behandlas på olika sätt. Under hösten hankade sig Anna fram mellan hemmet och salongen.

  – Jag hade läst att kristallsjukan kan läka ut av sig själv och ställde in mig på att vänta. Men att tvingas leva med yrsel ett helt år till fixar jag inte, tänkte jag, då ger jag upp.

  Hon började googla på amerikanska sidor om en annan övning, en så kallad half summersault manover, mot kristallsjuka, framtagen av öronläkaren Carol Foster, som själv drabbats.

  – Man skulle göra övningen när det snurrar som värst och den hade inga bieffekter, så det kunde ju inte gå fel. Men jag var livrädd och gick en hel dag och samlade mod.

   

  Övningen hjälpte
  När helgen kom och Anna drabbades av ännu en yrselattack gick hon upp på övervåningen hemma och satte sig på knä och gjorde övningen. Först tippade hon huvudet upp och sedan helt ner.

  – Övningen framkallar en yrselattack och visst kände jag att det snurrade. Men efter att ha upprepat den under några dagar, blev det sakta bättre och bättre. Det var som ett mirakel.

  Anna följde även råden att en vecka efter övningen sova på sidan där det friska örat sitter, och inte tippa över på rygg.

  – Det var jobbigt men jag gjorde det och då försvann yrseln helt.

  Bild 1291308

  Nu kan Anna promenera igen utan att bli yr. Här med sambon Simon Lindström.

  Idag har Anna varit besvärsfri ett halvår efter att ha dragits med yrsel i sju månader. På nätterna sover hon fortfarande lite upphöjd, antingen på rygg eller på vänster sida.

  – Det kommer säkert dröja innan jag sover på höger sida igen, men så länge jag är fri från yrseln så är det ett litet problem.

  Visst har hon funderat en hel del på varför hon drabbades. Hon har sökt svaret på google till varför man får kristallsjukan.

  – Det vanligaste orsaken är att man fått ett slag mot huvudet. Men det stämmer inte på mig. Min egen teori är att den har ett samband med stress och idag försöker jag att ta det lugnare, sätta gränser, våga säga nej till sånt jag inte vill eller orkar.

  Så snart Anna känner ett lätt släng av yrsel igen gör hon sin övning som hon lärt sig på youtube.

  – För mig har den fungerat bäst och det fantastiska är att den hjälper på bara någon minut. Kristallsjuka är en vanlig men obehaglig åkomma och mitt råd om man känner sig osäker, är att söka hjälp hos en öronläkare eller sjukgymnast med kunskap.

   

  Så gör du övningen som hjälpte Anna:

  Bild 1291309

  1. Sitt på knä med benen ­under dig.
  2. Titta rakt upp i taket för att få kristallerna i svängning. Efter ett tag kommer yrseln.
  3. Stå på alla fyra och kura ihop med ansiktet ned mot golvet – vinkla huvudet ­antingen åt vänster eller åt höger, beroende på vilket öra som är drabbat. Vänta tills kristallerna hamnat rätt. Det tar cirka 30 sekunder. Sätt dig upp igen tills allt lugnat ner sig.

   

  Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 42 2015. Där hittar du en intervju med Tatjana Tomanovic, specialistläkare på Yrsel- och balansmottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon berättar mer om kristallsjukan.

  Testa vilket öra som är drabbat!

  Oftast är bara det ena örat drabbat, i sällsynta fall båda. Börja med att sitta och titta snett uppåt höger. Lägg dig snabbt ner och vila på en kudde under skuldrorna som får huvudet att tippa lite bakåt. Upprepa och gör samma sak åt vänster. Snurrar det när du viker upp huvudet åt höger är det ditt högra öra som är drabbat och tvärtom.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!