Håll koll på dina mediciner i mobilen!

Passar dina läkemedel ihop? Tack vare en ny smart så kallad app kan din mobil besvara denna fråga åt dig – på bara några sekunder.

Personligt

Håll koll på dina mediciner i mobilen!Namn: Eva-Lott Eitrem.

Ålder: 64 år.

Familj: Make och tre vuxna döttrar och sex barnbarn.

Bor: I Karlskrona.

Gör: Egenföretagare.

 

 

Så laddar du ner appen

Håll koll på dina mediciner i mobilen!MediHand finns än så länge endast att ladda ner till iPhone och iPad. Appen hjälper dig att få svar på om olika läkemedel kan kombineras. Appen ger dig också en påminnelse när det är dags att ta din medicin, med foto och namn på tabletten. Om du inte bekräftar påminnelsen skickas ett meddelande till en valfri kontaktperson. MediHand påminner dig även när medicinen börjar ta slut. MediHand kostar 49 kronor. Enklast laddar man ner den från hemsidan. Gå in på evidos.se/medihand och klicka på länken “Ladda ner MediHand här”.

Håll koll på dina mediciner i mobilen!
Livet kan bli bra mycket enklare när mobilen hjälper dig hålla koll på medicinerna…

 

Nu kan du enkelt hålla koll på dina mediciner med hjälp av din mobil. I nya appen MediHand lägger du in dina läkemedel och får ett direkt besked om de passar ihop.

 

Bakom appen står Eva-Lott Eitrem, sjuksköterska, barnmorska och interaktionsdesigner. Hon fick idén till läkemedelsappen när hon arbetade som adjunkt på sjuksköterskeprogrammet i Karlskrona.
– Blekinge Tekniska Högskola har en innovationsavdelning och jag fick stort stöd av dem som jobbar där. Vi tog först fram en webblösning för sjukvårdpersonal. Den heter EviDos och används idag bland annat av 1177 Sjukvårdsupplysningen, privata tandläkare och hemtjänsten. När jag var ute och presenterade EviDos för sjukvårdspersonal så var det många som påpekade att de behövde läkemedelsinformation på samma smarta sätt för privat bruk.

 

Håll koll på dina mediciner i mobilen!

– En man stod på epilepsimediciner och blev ordinerad Alvedon men när han tog tabletterna började han få stora epilepsianfall. Då skaffade hans fru appen och la in makens läkemedel och det blev ju knallrött eftersom man absolut inte ska använda Alvedon om man tar epilepsimedicin. Man ska inte heller kombinera blodtryckssänkande medicinen Salures och Ipren och absolut inte Cipramil och Ipren – det ökar risken för magblödningar, berättar Eva-Lott.

– Min väninna som äter Simvastatin fick utskrivet Ery-Max som är ett antibiotikum. Hon hämtade ut tvåhundra tabletter på apoteket och de upptäckte ingenting men appen visade knallrött. Då ringde hon sin läkare och det visade sig att kombinationen av medicinerna kunde leda till hjärtstopp!

 

Eva-Lott hoppas att vården ska uppmuntra patienterna att använda den nya appen.
– 30 procent av de som söker hjälp på akuten är sjuka på grund av sina läkemedel. Drömmen vore att när min drygt 80-åriga mamma går hem från vårdcentralen så ska de ha lagt in alla hennes läkemedel i hennes Iphone.

 

Håll koll på dina mediciner i mobilen!

 

Scroll to Top