Husdrömmar-Gustav om beundrarbreven: ”SVT förvarnade mig”

När Gustav Ovland varit med i Husdrömmar fick han massor av brev från beundrande kvinnor. Men än så länge är renoveringsprojektet viktigast för Gustav.

Krögaren Gustav Ovland blev känd över hela Sverige när han slog igenom i tv-programmet Husdrömmar med Anne Lundberg och Gert Wingårdh för några år sedan.

Det ledde till att han fick uppdraget som en av programledarna för Kanal 5:s satsning Stugdrömmar som sändes förra våren.

Men själv är han knappast någon inbiten tv-tittare.

– Nej, det har jag inte tid med. Jag sitter hellre och ritar på mina idéer eller så genomför jag dem. Vill jag se något tv-program kollar jag det via datorn, säger han när vi träffas hemma hos honom i Härnestad, knappt två mil söder om Kristianstad.

Gustav Ovland

Ålder: 41 år.
Familj: Singel, hundarna Boris och Lillebror, föräldrar och tre systrar.
Bor: I Härnestad söder om Kristianstad.
Gör: Krögare, programledare, husbyggare.

Gustav har slagit sig ner i en av de stora ljusgrå sofforna i vardagsrummet som han inrett i den gamla stärkelsefabriken tillsammans med sin hund Boris, en italiensk mastiff som blivit nästan lika känd från tv som sin husse.

Genom det stora perspektivfönstret har han en fantastisk utsikt ner mot bryggan vid Helge å där han har sina båtar.

– Jag har precis köpt en ny båt, en gammal träeka. Jag väntar på att träet ska svälla så att den håller tätt, säger han.

Vrider man huvudet ett kvarts varv från soffgruppen blickar man rakt in i köksdelen med öppen planlösning och det stora fönstret in mot skafferiet som är som ett konstverk i sig – som ett stilleben med grönsaker, konservburkar och vinflaskor uppradade på hyllorna.

Växthuset är en underbar plats att vistas i innan sommarvärmen kommit på allvar. Foto: Stefan Lindblom

I taket ser man exponerade, grova timrade bjälkar, betsat innertak av spontat virke med grovsidan nedåt och bredvid en av utgångarna till trädgården har han byggt en vinhylla där han låtit bli att putsa tegelväggen, vilket ger ett rustikt intryck.

– Jag återbrukar så mycket jag kan, som tegel och gamla fönster, och jag är mycket noga med materialvalet. Jag letade till exempel länge innan jag hittade rätt kakel till min blivande swimmingpool, berättar han.

För Gustav är det viktigt att det blir som han har tänkt sig. Därför avstår han hellre och avvaktar till att han antingen har råd eller det känns rätt än väljer alternativa lösningar. Det är en livsfilosofi som präglar allt han gör, men mer om det längre fram i artikeln.

Gustav och italienska mastiffen Boris i soffan framför perspektivfönstret ut mot Helge å. Foto: Stefan Lindblom

Medverkade i Husdrömmar med stärkelsefabriken

Det var hösten 2019 som krögaren och nattklubbsägaren Gustav från Kristianstad hittade den gamla stärkelsefabriken i Härnestad när han letade efter ett hus på landet.

Fabriken med tillhörande byggnader hade då stått tom i många är och var mer eller mindre bara en ruin. På den gamla fabriksdelen fanns bara ytterväggarna kvar. I bostadsdelen, där förmannen på fabriken förr övernattade, saknades ena gaveln och det gapade ett stort hål ner till källaren.

Men Gustav såg potentialen i den gamla ruinen och föll pladask för den.

– Jag blev kär i fabriksdelen och kunde se framför mig hur man kunde göra om det till en trädgård i medelhavsstil med olivträd och andra växter som skulle trivas i den skyddade miljön innanför murarna.

Återbruk är ett genomgående tema i Gustavs renoverings-arbete. Hans farfars gamla snökedjor håller upp belys-ningen i den inneslutna trädgården. Foto: Stefan Lindblom

Gustav skrev kontrakt på fabriken den 27 november 2019 och satte omedelbart igång med renoveringsarbetet. Det blev många och långa dagar i den skånska vintern med iskalla vindar, regn och en del snö.

– Med jämna mellanrum fick jag avbryta arbetet och åka till närmaste bensinmack för att tina upp fingrarna.

I stärkelsefabriken hade jag i början ingen värme, berättar han.

När SVT hörde av sig och frågade om han ville vara med i Husdrömmar sa Gustav först nej.

– Jag ville renovera i min egen takt och inte känna mig stressad av andra. Men så kom jag på att jag ju kunde få arkitekthjälp av Gert Wingårdh och ändrade mig. Han är fantastisk duktig och mötet med honom ledde till att badrummet flyttades och att jag fick ytterligare en utgång mot Helge å.

Gustav vid sin köksö. Som gammal krögare älskar han att laga mat och han hämtar inspiration från olika mat-kulturer runt om i världen. Fönstret bakom diskbänken mot det oisolerade skafferiet är som ett konstverk – ett stilleben med grönsaker, burkar och vinflaskor. Foto: Stefan Lindblom

Leder Stugdrömmar i Kanal 5

När programmet sändes i SVT tidigt våren 2022 fick det ett enormt genomslag. Tittarna blev förtjusta i Gustav och hans hund Boris och fascinerades av hans smått galna idé om att göra om en gammal fabriksruin till ett drömhem.

– SVT förvarnade mig om vad som kunde hända. Det var helt galet. Jag fick mängder av nya följare och vänförfrågningar på sociala medier och det kom även många kärleksbrev.

Gustav får fortfarande regelbundet kärleksbrev från kvinnor som vill dela sitt liv med honom. Flera av brevskrivarna lockas av att Gustav fortfarande är singel.

– Det känns lite onaturligt, men det är klart att det också är smickrande, säger Gustav som valt att inte kontakta någon av dem som skrivit till honom.

Bjälkarna och innertaket med spontat virke med grova sidan neråt är väl exponerat. Foto: Stefan Lindblom

– Jag, Boris och Lillebror, min nya hund, har det bra här själva. Jag har ingen brådska med att träffa en partner. Jag väntar hellre tills den rätta dyker upp.

Genomslaget i Husdrömmar ledde till att han fick en förfrågan från Kanal 5 om att tillsammans med Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm leda deras nya program Stugdrömmar.

– Även då tackade jag först nej, men när jag sedan fick höra att jag fick fria händer att designa stugorna så ändrade jag mig. Jag träffade sedan Johnnie och Mattias och det klickade direkt mellan oss.

Det blev tolv avsnitt som spelades in över hela landet, från söder till norr.

– Det var tufft. Vi hade fem inspelningsdagar på varje ställe och ibland hann jag och Boris inte köra hem mellan inspelningarna utan fick övernatta på hotell eller hos mina släktingar i Eskilstuna.

I den gamla fabriksdelen står bara väggarna kvar. Här har Gustav byggt upp en medelhavsinspirerad trädgård. Foto: Stefan Lindblom

Gustavs planer för fabriken

När inspelningarna hade avslutats bestämde Gustav sig för att enbart ägna sig åt renoveringen av sitt hem det närmaste halvåret.

Och med hjälp av vänner och bekanta har mycket hänt sedan den där höstdagen för fem år sedan när han blev blixtförälskad i den gamla stärkelsefabriken.

Nu är det ett varmt, ombonat och mysigt hem där varje detalj är noga genomtänkt och där han också har sparat detaljer, som det gamla stengolvet, som han lagt för att det ska
efterlikna originalet och föra tankarna till tiden när arbetarna gick här.

– Men jag är långtifrån klar. Jag har projekt som varar minst åtta år framåt, säger han när vi går en runda i fabriksdelen där han har trädgården. I ena hörnet är det förberett för swimmingpoolen.

– Jag gillar att ha projekt på gång. Det är arbetet med att förverkliga mina visioner som jag tycker är roligast. Resan fram till det färdiga resultatet får gärna ta tid. Huvudsaken är att det blir som jag tänkt mig.

Scroll to Top