Ämnet Pernilla Wahlgren undviker: ”Någon integritet har jag faktiskt”

Vid 55 års ålder har Pernilla Wahlgren aldrig mått bättre. Nyförlovad, nytt hus, nytt jobb och familjen är tajtare än någonsin. – Ibland blir jag nästan orolig, får man vara så här lycklig i livet? säger hon.

I somras tog Pernilla Wahlgren över som programledare för Allsång på Skansen. Hennes insats har hyllats av många och hon fortsätter leda programmet även nästa år.

Pernilla Wahlgren

Ålder: 55 år.
Familj: Barnen Oliver, 33, Bianca, 28, Benjamin, 25, och Theo, 16. Ett barnbarn. Sambon Christian Bauer, 57.
Bor: Nybyggt drömhus beläget på ett berg på Lidingö. Villa i Marbella.
Gör: Artist, poddare, bloggare, tv-personlighet.

– Ett hedersuppdrag, kommenterar Pernilla. Det här är ett av Sveriges mest uppskattade tv-program och jag hoppas tillföra lite humor och spontanitet. Jag är ju lite lös i huvudet som människa…

Kritiken om att ”finns det inga andra än Wahlgrens i svensk tv” tar hon med ro.

– Det är många som tycker att jag inte är ett bra val och att jag syns överallt. Men mitt motto är att ”man kan inte vara älskad av alla”. Jag har också fått otroligt mycket kärlek, kan jag lägga till.

55 år gammal har hon nått en ny höjdpunkt i sin karriär och hon håller med om att det kanske är någon form av ”payback time”.

– Jag ser det som ett kvitto på att jag jobbat hårt i många år. Ja, lite som en belöning för lång och trogen tjänst, säger hon.

Pernilla på premiären av Allsång på Skansen i slutet av juni. Foto: TT

Stod på scen redan som 4-åring

Och där är det nog bara att hålla med. Hon stod på scenen för första gången vid fyra års ålder tillsammans med mamma Christina Schollin. Elva år gammal spelade hon huvudrollen i musikalen Annie.

Dagen när Pernilla slutade nian var hennes lyckligaste dag, har hon sagt, eftersom hon äntligen var fri.

– Jag hade redan bestämt mig för vad jag ville göra – jag hade inte tid att gå i skolan!

Popstjärna, schlagerstjärna, skvallertidningarnas älsklingsstjärna… Det är svårt att påstå att Pernilla Wahlgren någonsin varit bortglömd under sitt långa yrkesliv. Ändå går det inte att komma ifrån att karriären har fått ett riktigt lyft de senaste tio åren.

2015 startade hon den otroligt framgångsrika podden Wahlgren och Wistam med bästa kompisen Sofia Wistam. Den ligger fortfarande nära toppen bland de mest lyssnade poddarna.

Pernillas föräldrar är skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgren. (Bild från Instagram)

Pernilla Wahlgren: “Jag kan vara ärlig med att jag är dåligt allmänbildad”

Året efter var det dags att skriva lite tv-historia med tv-programmet Wahlgrens värld. Sällan har väl någon person passat så bra för just det formatet och om tv-bolaget drömde om ett svenskt The Kardashians, så fick de mer än så. För här var en familj med både hjärta och värme, som heller inte var rädd att visa att livet inte alltid var perfekt. Tv-tittarna har fått följa Pernillas bråk med barnen och sin längtan efter kärlek inte minst.

Att visa upp sitt privata liv inför tv-kamerorna stör henne inte ett dugg, säger hon.

– Jag har inga problem med att bjussa på mig själv. Om en del tycker att jag är spånig – ja, då får de väl tycka det. Jag tar inte åt mig. Det är som att hälla vatten på en gås, säger hon.

– Sofia Wistam brukar säga att en av mina bästa egenskaper är att jag inte har något behov av att framstå som bättre än jag är. Jag kan vara ärlig med att jag är dåligt allmänbildad till exempel. Är det något jag inte vet eller förstår så säger jag det – till skillnad från många andra som vill verka smartare än de är.

Pernilla träffade kärleken Christian Bauer genom en gemensam vän och har syns i Wahlgrens värld. Foto: TT

Byggt drömhuset “Villa Walhgren” på Lidingö

Hur som helst så går det knappast att kalla Pernilla Wahlgren för dum. Det blir man inte om man lyckas bygga upp ett mindre imperium med eget kläd- och sminkmärke, framgångsrika scenshower, tv-program, poddar och nu Allsång på Skansen.

Dessutom har hon precis byggt ett eget jättelikt drömhus på Lidingö (som förstås blev ett tv-program det med, Villa Wahlgren) och köpt ett nytt hus i spanska Marbella, som hon döpt till Casa Piña. Piña är det spanska ordet för ananas och varför huset har just det namnet ska vi återkomma till.

”Min målbild är att huset ska bli en plats där mina barn & deras vänner kan samlas & umgås, laga middagar tillsammans & leva livets liv. Så lycklig över att nu få se den drömmen bli till verklighet”, skrev hon på Instagram.

– Ja, det är där jag lägger mina pengar, på mina hus, säger Pernilla idag. Jag har inget behov av snygga bilar eller dyra smycken.

Pernillas nybyggda drömvilla ligger på ett berg på Lidingö. (Foto från rorvikshus.se)

Pratar inte om pengar

Är du inte smartare än folk tror egentligen?
– Haha, skrattar Pernilla, jag skulle nog inte skriva smart på mitt cv. Streetsmart kanske.

Även scenkarriären går bättre än någonsin. Humor­föreställningen Kort, glad & tacksam blev framröstad till ”Årets scenshow”, hyllades av recensenter och älskades av publiken.

– Jag tror det hör ihop med att jag har landat i vad jag vill göra. När jag var yngre var jag lite mer återhållsam. Jag vågade inte vara den där spontana roliga tjejen som jag egentligen är, säger hon.

Vad driver dig idag?
– Att jag älskar mitt yrke och fortfarande tycker att det är så roligt! Den dagen jag inte gör det kommer jag att sluta.

– Men jag ser ju på mamma, 85 år och står på Dramaten… Jag kanske blir likadan.

Hur viktigt är pengar?
– Jag har alltid haft som policy att inte prata om pengar och det har jag lärt mina barn också. Det är svårt att tro men någon integritet har jag faktiskt, säger hon med ett skratt.

Pernilla med alla sina fyra barn: Benjamin, Theo, Bianca och Oliver. Foto: Stella Pictures

Blir inte igenkänd i Danmark

Men hinner du njuta då?
– Jag är jättebra på att njuta av livet! Jag älskar att bara ha en ledig dag och gå hemma utan någon tid att passa, inget smink eller hår att fixa. Då går jag i mjukiskläder och bara myser.

Fast hon erkänner i nästa stund att de lediga dagarna kanske inte alltid blir så många. Ibland inte en enda på en hel vecka och Pernilla har berättat att det händer att hon inte vet vilken stad hon ska till, utan bara kommer till turnébussen på utsatt tid.

– Jag tror att det är därför jag aldrig har bränt ut mig, säger hon. Dels för att jag alltid är väldigt ledig, när jag väl är ledig, dels att jag alltid tar en dag i taget. Jag stressar inte med det jag ska göra nästa vecka.

Tränar du något?
– Haha, min träning är att sitta och dricka kaffe.

Idag är hon också bättre på att säga nej. Tidigare kunde hon göra en del mindre roliga jobb, för att få ihop ekonomin.

– Att stå på en liten scen i ett köpcentrum med halvtaskigt ljus kanske inte var superkul men där och då var det jättebra pengar. Jag har alltid varit skitglad att jag haft jobb, det är mest ungarna som tyckt att det inte har varit kreddigt och sagt ”Varför gör du sånt?”, sa Pernilla till Damernas Värld.

– Det är en lyx så klart att kunna säga nej, säger hon idag. Men jag har också bättre självförtroende numera och vågar avstå.

Jobbar du hårdare än folk tror?
– Nja, jag tror att folk förstår att jag arbetar väldigt mycket. Jag vill alltid göra ett så bra jobb som möjligt, det ligger liksom i generna. Ingen kommer någonsin att kalla mig lat eller oengagerad i mitt arbete!

Tröttnar du inte på att vara en offentlig person?
– Nej, faktiskt inte. Folk är så himla snälla och gulliga och jag får så mycket kärlek varenda dag. Många som mår lite dåligt, kanske har psykisk ohälsa, berättar hur mycket glädje Wahlgrens värld ger.

– Jag vill sprida positivitet om jag kan.

Men när kan du vara ifred?
– Äsch, det är bara att åka till Danmark. Där känner ingen igen mig.

Gästade Biancas talkshow

Att åren som ensamstående mamma var tuffa har Pernilla berättat om i dotterns talkshow:

”Vi var galna och alla sökte efter din uppmärksamhet. Du fick klara alla oss fyra helt själv. Kan du känna att vi har varit otacksamma mot dig?” frågar Bianca i programmet.

Och Pernilla svarade: ”Inte nu men jag kände det nog då många gånger. Det var väl det jag sa till mina kompisar: ’De är så otacksamma. Jag gör ju allt för dem och slår knut på mig själv.’”

För är det något Pernilla är tydlig med så är det att hon alltid har satt barnen främst. På frågan om hon offrat något för sin karriär blir svaret ett bestämt nej.

– Jag har alltid satt min familj först. Och det vet de om.

Idag kan Pernilla med stolthet se att alla barnen har landat i sina egna karriärer. Äldsta dottern Bianca har ett eget sminkimperium och gör succé i sin talkshow, sonen Benjamin har stora framgångar som artist och låtskrivare, äldste sonen Oliver har öppnat egen restaurang i Stockholm och nyligen fått barn med flickvännen Zoe. Den yngste sonen Theo (som Pernilla har med Joachim Lennholm) har också dykt upp i tv-programmet Wahlgrens värld då och då.

Christian friade till Pernilla i slutet av förra året i en stuga i Sälen utan el. Ringen ståtar med en ananas, Pernillas favoritfrukt. (Bild från Instagram)

Christian Bauer friade framför kamerorna

Men det är inte bara arbetslivet som leker just nu för Pernilla Wahlgren. Via en gemensam vän träffade hon för två år sedan Christian Bauer och i sin podd med Sofia Wistam berättade hon att det var tryggt att möta någon via rekommendationer.

”De här Tinder-apparna, du vet inte vem det är du skriver med, det kan vara vilken galning som helst eller en psykopat eller en knäppis”, sa Pernilla.

Christian Bauer har arbetat som modell men är nu inköpschef på Ica. Att kärleken är stark syns både i Wahlgrens värld och på Instagram. Så här skrev Pernilla på sitt Instagram-konto på ettårsdagen:

”Ett år av kärlek, glädje, skratt och NOLL bråk! Du är lugnet och tryggheten. Jag är virvelvinden, som älskar att landa i din trygga famn..! Två positiva glada själar som funnit varandra, när tiden var rätt i livet..! Tack C för att du fick mig att våga riva ner den där ’muren’ som jag byggt upp – och fått mig att börja tro på kärleken igen.”

Pernilla har också förklarat att hon är glad över att Christian inte har något emot att vara med i tv. Och tur är väl det, för vi kommer också att få se Christians frieri i Wahlgrens värld. I Efter fem berättar Pernilla om frieriet som skedde i en stuga i Sälen utan el, tillsammans med familj, vänner – och såklart filmteamet från Wahlgrens värld.

– Jag satt och rappade och var på bra humör och så vänder jag mig om – där satt han på knä och var så rörd så han fick inte fram ett ord, berättar Pernilla.

– Jag sa självklart ja!

Hon viftar lite med handen och förlovningsringen med en ananas syns på vänster hand. Ringen är specialgjord eftersom Christian visste att Pernilla älskar frukten och gärna tapetserar såväl väggar som kroppen (tatuering) med ananas.

– Att livet bara blir bättre efter 50 stämmer, säger hon. Allt har fallit på plats.

Scroll to Top