Måns Zelmerlöws sorg efter missfallen: ”Vi frågade oss om det verkligen var värt det”

För Måns Zelmerlöw går det mesta i livet i racerfart. Men när han inte turnerar eller samlar in pengar till sin stiftelse eller pluggar till pilot, tillbringar han så mycket tid han kan med sin familj – som utökades i somras efter en tuff period för honom och hustrun Ciara.

Måns Zelmerlöw är trött när vi träffas på hans skivbolags kontor. Han berättar att det blev en sen gårdagskväll.

– Vi spelade in ett avsnitt av Masked singer och gick ut och snackade efteråt, säger Måns.

Efter en inspelning eller en kväll på scen går han sällan direkt hem och för att sova.

– Det blir nästan alltid någon form av utgång. Jag kan inte somna efter ett uppträdande, säger han.

På frågan hur han varvar ner efter intensiva perioder, som julturnén med Carola, säger han att det inte är helt lätt.

– Vi var ute med ett 13-mannaband och den respons vi fick var helt otrolig. Det infinner sig alltid en post-turné-depp som den här gången var större än någonsin. Det kändes extra tufft den här gången, inte minst för att vi kände att vi gjort något som blev så extremt uppskattat. Men också för att jag fick uppträda med musiker som jag spelat ihop med i 15 år, som också är mina bästa kompisar. Dessutom ihop med Carola som ju är min barndomsidol. Nej, det tog ett tag att komma igen och landa efter det, säger Måns.

Måns Zelmerlöw

Ålder: 36 år.
Familj: Hustrun Ciara, två biologiska söner, Albert och Ossian, samt bonussonen Archie.
Bor: På landet utanför London i England.
Gör: Artist och programledare.
Aktuell: Med konserthusturnén Vårskrik. Tredje säsongen av Masked singer på TV4.

Han är just nu aktuell på flera sätt. Förutom Masked singer kommer han att arbeta för BBC i London med en av deras stora podcastsatsningar kring Eurovision Song Contest.

Dessutom kommer han under våren göra sin allra första konserthusturné.

– Det känns otroligt kul att få ta med mig mitt fantastiska band och möta publiken på ett helt nytt sätt. Detta är första gången jag uppträder framför en sittande publik där man kommit för att lyssna kanske mer på mig än vid till exempel festivalsammanhang då man snarare kommit för att höra mina hits, säger Måns.

På en konserthusturné som Vårskrik känner Måns att han kan ta ut svängarna lite mer, grotta ner sig mer i det musikaliska. Det finns utrymme att välja låtar som betyder mycket för honom själv. Titeln är Astrid Lindgren-inspirerad och Måns känner att både den och hela upplägget får lov att kännas lite pretentiöst.

– Precis som Ronja Rövardotter skrek in våren handlar mitt framträdande om att vi ska skrika oss ur den värld vi levt i under några år nu. Den ska kännas hoppfull och vittna om en ny värld, säger Måns.

Måns slog igenom efter Idol 2005

När Måns var liten var det främst sporten som lockade och han trodde länge att det var hans grej.

– Jag var lagom bra på flera olika sporter men aldrig bäst vilket var frustrerande för en tävlingsinriktad person som jag. Därför blev sporten aldrig någon identitet för mig.

Så hittade Måns musiken och han insåg att det inte var någon annan i grabbgänget som kunde sjunga eller spela så han ”tog på sig den rollen”. Han gick på musikgymnasium men inte heller där fick han känna sig bäst.

– Där gick 200 likasinnade och flera var bättre än mig både på att sjunga och spela. Jag tror fortfarande inte att enbart musiken är min grej. Jag har aldrig sett musiken som mitt kall utan snarare själva underhållandet – där känner jag mig som mest hemma. Det kvittar egentligen vad jag gör på scen. Jag blir bara lycklig av att i någon form få ge energi till en publik och det är det jag själv tycker att jag gör bäst.

Måns säger att han förlikat sig med att inte vara bäst på att skriva låtar, sjunga eller spela. Det tog honom många år att komma underfund med vilken typ av artist han ville vara men nu känner han att han har hamnat på en plats där han känner sig både trygg och säker och där han kan prestera.


LÄS ÄVEN: Carola Häggkvist om relationen till sonen: ”Har litat på att sanningen ska segra”


Alla i branschen sa till honom att inte vara ”för bred”, att han skulle förlora på att inte nischa sig. Men han har resonerat tvärtom och gjort allt från att programleda olika program som Eurovision Song Contest och Idrottsgalan till att själv tävla i Melodifestivalen och turnera runt med olika musiker.

– Jag är konstant medveten om att allt kan ryckas ifrån mig lika snabbt som jag slog igenom (strax efter att han var med i Idol år 2005). Därför har jag pinkat in mitt revir ganska brett och älskar att hela tiden anta nya utmaningar.

Måns varvar hektiska jobbperioder i Sverige med familjeliv i England och han sticker inte under stol med att det är svårt att få ihop livspusslet ibland.

– Jag har en otroligt stöttande familj. Nu har det varit några månader som inneburit extremt mycket jobb och det är förstås aldrig kul att inte känna sig som en tillräcklig pappa. Men när jag väl kommer hem då är jag hundra procent familjefar. Problemet är att man är så uppe i ett jobb-mood att det tar ett par dar innan man kommer ner i varv, så det är inte helt lätt att ställa om. Det behövs längre perioder för att komma in i de olika liven som jag varvar mellan.

Måns och Ciara har varit ett par sedan 2016. (Bild från Instagram)

Har två barn med hustrun Ciara

Måns tror knappt sig själv när han säger att han är trebarnspappa. Måns och Ciara träffades på ett bröllop år 2016 och har nu varit ett par i sju år, varav fyra som gifta.

Ciara hade redan sonen Archie från ett tidigare förhållande och Måns hoppade rakt in i rollen som bonuspappa. År 2018 kom sonen Albert till världen och så sent som sommaren 2022 anlände det senaste tillskottet, sonen Ossian.

– Allt gick väldigt fort men det är helt underbart. I och med att Ciara redan hade en son när jag kom in i bilden kändes det så naturligt att bli familj. Jag var redo för den biten och det är verkligen det mest fantastiska som finns. Kanske inser jag det ännu mer nu sedan jag blev pappa till Ossian, säger Måns.

Han tycker kanske inte att han uppskattade bebisperioden lika mycket med Albert. Nu var han mer beredd på vad första perioden med sömnlösa nätter innebär. Som pappa beskriver sig Måns som hård men rättvis.

– Jag är den mer strikta av oss. Jag önskar att jag vore mer lekfull än vad jag är. Men jag märker att nu när Albert börjar bli äldre och sportandet blir mer intressant så hittar jag fram till leken på ett annat vis. Då är jag en jättebra pappa och vill spela olika bollsporter hela tiden. Problemet är bara att han är minst lika tävlingsinriktad som jag och kan bli vansinnig när han inte vinner.


LÄS ÄVEN: Mikael Sandström om kärleken till Lotta Engberg: ”Jag föll för hela hennes väsen”


Största utmaningen i rollen som förälder tycker Måns handlar om att ge tid åt ett barn i taget, men med en bebis blir det inte så mycket tid över. Och eftersom barnen börjar skolan redan vid 4 års ålder i Storbritannien, och Måns framför allt jobbar under helger, blir det inte så mycket tid med familjen som han önskar. Det är ett evigt pusslande.

Så fort Måns har en paus mellan jobben i Sverige, om det så är 24 timmar, ser han till att åka hem och pussa på familjen. Men att resa så mycket fram och tillbaka beskriver han som otroligt slitsamt. Tanken på att flytta till Sverige finns hela tiden och båda vill men just nu är det omöjligt med tanke på att Archies pappa bor i närheten av familjen i England.

– Men på sikt, absolut. Istället har vi lagt upp det så att vi tillbringar tre månader varje sommar i Sverige. Vi har ett sommarställe på Bjärehalvön i Skåne där jag själv är uppvuxen. Det är mitt paradis och det kändes därför viktigt för mig att ge barnen det jag fick i form av att springa på grusvägar, cykla omkring, fiska krabbor och allt det där som är ett sommarparadis för mig.

Måns med sonen Albert på väg till Sverige för att fira jul. (Bild från Instagram)

Driver välgörenhetsstiftelse med Jonas Björkman

Sin barndom beskriver Måns som fantastisk.

– Jag växte upp i Lund där det fanns mycket att göra. Det var säkert och tryggt och jag kunde cykla till skolan själv från tidig ålder. Och somrarna spenderades i en värld som var så otroligt trygg, lekfull och vacker.

Måns försöker medvetet trycka bort det hemska som sker i samhället just nu.

– Om man ska tänka för mycket på den värld som våra barn får växa upp i, och vad de går mot under sin livstid, blir allt snabbt så otroligt destruktivt och deppigt, säger han.

Förutom känslan av att inte räcka till är också det kaos som uppstår med tre pojkar en utmaning i sig.

– Det bråkas hela tiden och speciellt mellan Archie och Albert kan det vara kaos, säger Måns och suckar uppgivet.

Måns föräldrar sa alltid att de skulle stötta honom i hans val av att satsa på musiken men de insisterade på att han skulle ha en utbildning att falla tillbaka på utifall det inte skulle gå bra. Det är ord han alltid burit med sig, även om det aldrig blev av att satsa på en andra utbildning. En sidoverksamhet för Måns blev däremot padel.

– Det är helt otroligt att jag får syssla med mina två största intressen i livet, sport och musik, utbrister han.

Även om den affärsmässiga biten är viktig så finns viljan att hjälpa andra även med som en viktig faktor. Välgörenhetsstiftelsen Zelmerlöw & Björkman startade Måns tillsammans med tennisspelaren Jonas Björkman för att de vill göra skillnad i andra människors liv.


LÄS ÄVEN: Jonas & Petra Björkman: ”Barnens diagnoser har berikat våra liv så mycket”


Stiftelsens vision är att hjälpa unga som lever i utsatthet i kenyanska slummen. De har bland annat kunna bygga upp en skola för 340 ungdomar, med egen brunn, ett internat för 135 tjejer och en mödravårdsklinik.

– Stiftelsen känns viktig för mig. Det är något som betyder något på riktigt. Även om jag tror och hoppas att musiken kan göra skillnad i människors liv så handlar det här engagemanget om liv och död, säger Måns.

Måns med familjens minsting Ossian på semester i Cypern i höstas. (Bild från Instagram)

Måns Zelmerlöw utbildar sig till pilot

Som om Måns inte redan hade en fulltecknad kalender har han även börjat plugga till pilot. Hans pappa har flygcertifikat och hans farfar var stridspilot så det finns i blodet. Han sökte till en pilotutbildning redan som 18-åring men då kom Idol emellan och vägen blev en annan. Men nu satsar han hundra procent.

– Jag har ännu inte bestämt mig om jag bara ska flyga privatflygplan eller bli trafikflygare. Teorin tar ett halvår och sedan behöver jag 45 flygtimmar, säger Måns.

Han berättar att samma dag som han och Carola hade premiär för sin turné skrev han tre tentor. Och klarade dem alla!

– Vissa kanske håller sina nerver i schack genom att kolla serier men jag känner att jag vill ta vara på den där dötiden och plugga. Det är bra avkoppling för mig.

Sedan Måns blev pappa erkänner han att det smugit sig på en viss flygrädsla så förutom att bli mer lärd ser han pluggandet som ett slags KBT.

9 snabba frågor till Måns Zelmerlöw

Vad gör dig lycklig?
– Min familj. När jag känner att jag räcker till för allt och alla hundra procent, men det är en kamp att nå dit. Jag känner mig mer än ofta otillräcklig antingen för jobbet eller för familjen. Men det är ju så många roliga projekt och jag får säga nej till en hel del uppdrag på grund av att tiden inte finns där.

Vad är du rädd för?
– Att mina barn ska växa upp och inte tycka att jag varit tillräckligt närvarande. Men så länge jag ens tänker så är det nog ingen fara.

Hur är Ciara som mamma?
– Hon är väldigt närvarande, otroligt kärleksfull och omtänksam. Och rolig är hon! Hon skulle kunna vara lite hårdare och hon är extremt oorganiserad. Jag är inte heller så strukturerad av mig men i jämförelse med henne så upplevs jag nog som otroligt organiserad.

Vad är kärnan mellan er?
– Humorn och spontaniteten.

Vad fastnade du för hos henne?
– Att det var så lätt att prata med henne. Jag är inte särskilt social och ganska blyg egentligen men med henne kom samtalen så lätt och hon blev snabbt min bästa vän.

Men har du blivit mindre blyg som vuxen?
– Jag har lärt mig socialisera med åren. Eftersom jag alltid har folk runt omkring mig har jag tvingats till det men jag är inte särskilt snackig och har svårt för att kallprata.

Vad skulle du säga är det tuffaste du gått igenom?
– Efter Albert gick vi igenom tre missfall. Det tog väldigt hårt på oss och var en tuff ­erfarenhet. Det är svårt för mig som man att sätta mig in i Ciaras roll som inte bara drabbades känslomässigt utan även hormonellt och fysiskt. Vi frågade oss efter missfallen om det verkligen var värt att utsätta oss fler gånger men tänk vilken tur att vi fortsatte. När Ossian kom grät jag.

Gjorde du inte det när Albert föddes?
– Nej, faktiskt inte. Ciara var så arg på mig för att jag grät under en stor fotbollsmatch men inte när vår son föddes. Men det var innan vi visste vilken kamp det kan innebära att få barn. Med Ossian låg det sådan enorm kamp bakom, därav tårarna.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag drömmer fortfarande om att slå igenom även i England. Jag ledde ju Melodifestivalen två år i England och trodde kanske något skulle hända därefter, men nej. Kanske det händer nu, i samband med att jag ska sända podcast varje vecka på BBC. Men så har jag även skådespelardrömmar. Jag gjorde små inhopp i Solsidan och jag tror på riktigt att jag skulle kunna bli en rätt bra skådis. Men får jag bara fortsätta uppträda med mitt band resten av livet så är ingen lyckligare än jag.


LÄS ÄVEN: John Lundvik: ”Jag känner en viss rädsla att aldrig räcka till”


Scroll to Top